Un miliard de euro este suma prin PNRR care va fi alocată modernizării sistemului educațional din România. Într-un eveniment organizat la Palatul Victoria s-a bătut toba că școala românească va ajunge pe niște culmi care nu au mai fost atinse niciodată. Într-adevăr, un miliard de euro reprezintă o sumă impresionantă pentru oricine din România, țară care dacă are doi-trei miliardari în euro. Totuși, pentru o țară cu o populație de, să spunem, 19 milioane de oameni, pentru că exact nu știe nimeni cîți sîntem, și cu un PIB de aproape 290 de miliarde de euro, un miliard de euro nu reprezintă chiar o sumă astronomică. Un miliard de euro înseamnă în ziua de astăzi contractul pe cîțiva ani al unor fotbaliști gen Mesii sau Mbappe. În fine, bine că sînt acești bani la dispoziție. Acum depinde cum vor fi ei folosiți și, foarte important, dacă România va avea capacitatea să ”înghită” toți acești bani.
Și Suceava s-a așezat la rînd pentru a pune în cont parte din aceste fonduri. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost la semnarea contractelor și a anunțat investiții de 6 milioane de euro, o sumă nici prea-prea, nici foarte-foarte. Banii vor fi investiți în 28 de unități școlare. Teoretic, se vor realiza cinci laboratoare de informatică pentru învățămînt profesional, 15 ateliere de practică de învățămînt profesional și tehnic și trei laboratoare de informatică din învățămîntul preșcolar. De asemenea, vor fi echipate 17 laboratoare de informatică din învățămîntul primar, gimnazial și liceal, iar 19 laboratoare de la unități de învățămînt vor fi dotate cu mobilier specific și 18 cu echipamente digitale. Printre altele, proiectul mai prevede dotarea a 17 săli de sport cu echipamente digitale, mobilier specific și materiale didactice, precum și a 25 de cabinete de asistență psihopedagogică.
Și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a participat la evenimentul de la București unde a semnat un contract de 4,66 milioane de lei pentru digitalizarea a șapte unități de învățămînt din subordinea administrației județene. Adică, nici măcar un milion de euro, deci o sumă modestă, însă, totuși, vorbim despre doar șapte unități școlare. Și pentru ca masa să pară mai bogată, domnul Barbă a declarat că județul Suceava ar fi în top în ceea ce privește accesarea de fonduri prin PNRR. Niculai Barbă a afirmat că sînt deja în implementare trei proiecte în valoare de peste 170 milioane lei și a amestecat merele cu perele și cu prunele. Vicepreședintele PNRR s-a referit la proiecte care vizează Școala, Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Suceava și Spitalul Județean.
Contracte sînt, însă cu implementarea e mai greu. E greu din cauza birocrației, care înseamnă caiete de sarcini, licitații, contestații, licitații, contestații și tot așa. Apoi, mai este problema lipsei forței de muncă, și aici referirea nu se face doar la proiectele de digitalizare semnate săptămîna trecută, ci și la lucrările de infrastructură de toate felurile. De unde atîția meseriași și de unde atîtea firme? Firme care să se concentreze pe una din lucrările cîștigate la licitație, și nu să împrăștie meseriașii pe ”n” șantiere și să nu reușească să închidă nici unul.
Degeaba s-au băgat, se bagă și se vor băga bani inclusiv în școlile profesionale și în cele care au învățămînt dual dacă acestea vor fi în continuare ocolite. Și degeaba bagi bani în școli și le modernizezi de la un capăt la altul dacă finanțarea educației va rămîne ”per capita”, iar învățămîntul obligatoriu este de 12 clase, indiferent cît sînt de capabili și de interesați elevii. Pînă cînd nu se va modifica modul de finanțare a școlii, profesorii se vor face că predau, iar elevii și studenții că învață. Timpul trece, leafa profesorilor merge, elevul ca gîsca prin apă trece, iar România se laudă că are o școală de nota 10.