Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Editorial Lipsa acută de fair-play

Lipsa acută de fair-play

Suceava, <Lombardia României>”. Cam așa se vorbea despre județul nostru în primăvara anului trecut, dar nu pentru că Suceava s-ar fi comparat cu regiunea cu capitala la Milano la frumusețea peisajelor, la vestigiile istorice și la economie. Bine, din punctele astea de vedere, județul nostru este mult în urma Lombardiei, mai ales la economie. Suceava era comparată cu Lombardia fiindcă a existat o explozie a cazurilor de coronavirus, însă nu una atît de violentă ca cea din renumita regiune italiană. Tot felul de politicieni semianalfabeți și de comentatori cu carte de muncă sau de ocazie au călcat județul nostru în picioare, creîndu-i acestuia imaginea unei zone unde locuiesc niște creaturi cu trei perechi de ochi, cu două guri, cu bube pe tot corpul și cu cocoașă, de care trebuie să te ții la distanță.

O țară întreagă își scuipa în sîn cînd auzea de Suceava și de locuitorii ei, iar pacienții suceveni care ajungeau la diferite spitale din țară erau trimiși înapoi acasă de niște medici fără minte și fără suflet. Țara trebuia ținută ocupată cu ”ciumații” de la Suceava, ca să nu vadă ce se întîmplă prin alte spitale, incompetența cu care a tratat președintele Klaus Iohannis problema corona la debutul crizei sanitare, bîlbîiala așa-zișilor specialiști și furtul la care s-au dedat ”băieții deștepți” care nu putea să rateze îmbogățirea și de pe urma pandemiei.

Au trecut multe luni de cînd Suceava a început să fie mai ”curată” decît multe județe, despre care niciodată nu s-a spus că ar fi Lombardiile României, dar de pe frunțile noastre tot nu s-au șters definitiv etichetele pe care ni le-au pus niște speriați de bombă, niște indivizi rău intenționați ori niște habarniști cu aere de atoateștiutori. Încă se mai văd urmele literelor, așa cum pe zidurile unor fost întreprinderi socialiste care au mai rămas în picioare vezi dacă te uiți atent lozinci de genul ”Trăiască și înflorească Republica Socialistă România!”.

Au trecut multe zile de cînd sportivi originari din județul Suceava au reprezentat cu cinste România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Din lotul deplasat de România în Japonia, 21 din cei 100 de sportivi sînt din județul nostru. Șase dintre aceștia au obținut medalii de aur și de argint, ceea ce este mare lucru. Alți cîțiva au fost foarte aproape de a se întoarce acasă cu medaliile la gît. Cu toate acestea, nu i-am auzit pe politicienii și comentatorii care au turnat găleți cu lături în capul Sucevei în primăvara anului trecut spunînd ceva despre performanțele sportivilor născuți în județul pe care ei l-au numit ”Lombardia României”. Nu i-am auzit nici pe alții. În schimb, dacă Timișoara, Clujul, Oradea sau Craiova ar fi avut atîția oameni la olimpiadă și ar fi obținut asemenea rezultate ar fi vuit țara.

Așa se întîmplă cînd există o lipsă acută de fair-play, dar și cînd tu, ca județ, nu ai niște voci care contează acolo unde trebuie. Acolo unde trebuie însemnînd ministere, Parlament, federații sportive și redacții importante. Așa cînd se întîmplă cînd nu ești un pic mai agresiv în comunicare și stai cuminte în banca ta, așteptînd să vină cîte o delegație din țară ori din străinătate pentru a o plimba pe la mănăstiri și prin păduri, și pentru a întinde masa, iar la final să te mulțumești cu faptul că ai fost apreciat pentru ospitalitatea de care ai dat dovadă.

Exit mobile version