La mulți ani de acțiune, DSP Suceava, și nu de sfaturi!

Pentru Direcția de Sănătate Publică Suceava Sărbătorile de Iarnă s-au terminat pe 12 ianuarie 2024, aceasta fiind prima zi când instituția condusă de Daniela Odeh a scos pentru prima dată capul în lume în acest an. După ce la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava a fost haosul de pe lume încă de dinainte de Crăciun și mult după Revelion, din cauza numărului mare de pacienți, DSP-ul s-a trezit pe 12 ianuarie să trimită un comunicat cu sfaturi.

DSP-ul le recomandă pacienților să se adreseze în primul rînd medicilor de familie ori să se prezinte la unul din cele trei centre de permanență din județ, pentru a se evita aglomerația la Urgențe, și nu doar cele de la Suceava, ci de la toate spitalele din județ. În eleganța sa, DSP-ul le transmite potențialilor bolnavi din municipiul Suceava și din împrejurimi că în comuna Ipotești, pe str. Ștefan cel Mare nr. 10, funcționează Clinica Hereditas, care are numerele de telefon: 0741266781/ 0726546737. În județul nostru scump și drag mai funcționează încă două centre: Bucovina Nord-Straja, în comuna Straja, str. Principală, nr. 469, tel. 0230576974/ 0744520188, și centrul de la Fîntîna Mare, str. M. Gr. Cantacuzino, nr. 92A, tel. 0727371409.

Mulțumim frumos, stați jos, stați jos, vă mulțumim frumos, doamnă Odeh. Stați jos ca să vă spunem niște lucruri pe care ori nu le știți, ori le-ați uitat. Județul Suceava este al doilea județ ca mărime din țara în care trăiesc aproximativ 20 de milioane de oameni. În județul acesta sînt nu mai puțin de 114 localități. Și-atunci cum să deservească trei centre de permanență populația dintr-un județ cu 114 comune, orașe și municipii? Apoi, dacă dumneavoastră ați sta la Coșna, să spunem, ați merge mai întîi la Straja sau v-ați prezenta la Spitalul Municipal Vatra Dornei? Sau dacă ați locui la Frasin ați trage o fugă la Ipotești sau ați merge direct la Spitalul Județean?

Înțelegem că DSP a fost într-o vacanță prelungită, dar chiar n-a avut timp instituția asta să citească un pic presa locală. Măcar să vadă cine pe cine a mai colindat, cum a fost la concertul ”Bere gratis” din centrul Sucevei de Revelion și cum se mai dă lumea peste cap cu mașinile pe drumurile înzăpezite măturate de viscol. Dacă DSP-ul doamnei Odeh ar fi deschis un ziar sau un site ar fi văzut știrea făcută după comunicatul de presă al conducerii Spitalului Clinic Județean, din care reieșea că situația este foarte gravă și că așa nu mai merge.

Să luăm la întîmplare știrea Radio Top din 8 ianuarie 2024: ”În primele zile ale acestui an, la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Clinic Suceava s-au prezentat nu mai puțin de 2.136 de pacienți. Însă, personalul medical a considerat că doar în 544 de cazuri a fost nevoie de internare. Conducerea spitalului a mai spus că în perioada Sărbătorilor de Iarnă au fost cîte 300-350 de prezentări pe zi. Spitalul explică de ce s-a ajuns la supraaglomerarea UPU: deficitul de medici urgentiști care există în toate spitalele județene; faptul că unele spitale municipale și orășenești din județ au permis plecarea în concediu a tuturor medicilor de pe o secție, ceea ce a dus la închiderea secțiilor și redirijarea pacienților către Spitalul Județean; neutilizarea de către pacienți a celorlalte servicii de urgență (consultații la domiciliu efectuate de Serviciul Județean de Ambulanță, centrele de permanență); prelungirea concediilor unor medici de familie sau a medicilor care lucrează în ambulatoriu.

Spitalul prezintă și numărul pacienților consultați funcție de gravitatea cazurilor. Codul alb este pentru cele mai ușoare cazuri, iar cel roșu pentru cele mai grave. Cod roșu – patru pacienți, cod galben 87, cod verde 1.651, cod albastru 214 și cod alb 180. Dintre cei care s-au prezentat la UPU, 1.408 au venit prin mijloace proprii. În finalul comunicatului conducerii spitalului se arată: <În continuare facem tot ce putem pentru a ajuta toți pacienții care se prezintă în serviciul de Urgență, dar din păcate cu timpi de așteptare mai mari. Sperăm că o dată ce medicii de familie și cei din ambulatoriu își vor relua activitatea, numărul de prezentări pentru non-urgențe va scădea>”.

Poate că acum, fiind în activitate, ați reușit să citiți mesajul spitalului sucevean și poate că veți face și altceva în afară de a oferi sfaturi care nu folosesc la nimic. Poate veți face ceva concret în legătură cu spitalele municipale și orășenești din județ care au permis plecarea în concediu a tuturor medicilor de pe o secție, ceea ce a dus la închiderea secțiilor și redirijarea pacienților către Spitalul Județean. La mulți ani, DSP! La mulți ani de acțiune, și nu de sfaturi!