Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Editorial Începutul a fost prost. Continuarea e previzibilă

Începutul a fost prost. Continuarea e previzibilă

Spitalul Municipal Fălticeni a fost primul centru de vaccinare din județ destinat personalului medical care a raportat zero vaccinări într-o zi. S-a întîmplat la puține zile după ce campania de vaccinare anti-COVID începuse în România cu aducerea cîtorva cutii cu doze în prezența premierului, a ministrului Apărării și a ministrului de Finanțe. Dana Humoreanu de la ”Monitorul de Suceava” a avut un dialog pe această temă cu managerul spitalului, Vlad Morariu, care i-a vorbit despre gradul ridicat de reținere în ceea ce privește vaccinarea care se manifestă în rîndul angajaților. Și că printre reticenți se numără și medici, care, de regulă, sînt principalii vectori de influență în campaniile pro-vaccinare.

După Fălticeni și alte localități au început să raporteze zero vaccinări pe zi. Poftim o știre realizată în baza datelor puse la dispoziție de purtătoarea de cuvînt a Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă: ”221 de angajați din sistemul sanitar sucevean s-au imunizat pe 14 ianuarie împotriva noului coronavirus. Purtătoarea de cuvînt a Direcției de Sănătate Publică, Gabriela Băncilă, a informat că la Spitalul Județean au fost administrate 96 de doze de vaccin, la Spitalul Rădăuți 83, la Spitalul Gura Humorului 30, iar la Spitalul Fălticeni 12. La spitalele din Cîmpulung, Vatra Dornei și Siret nu s-a făcut nici un vaccin. În județul Suceava, numărul vaccinărilor anti-COVID a ajuns la 3.760. Purtătoarea de cuvînt a DSP Suceava a menționat că administrarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare: purtarea măștii, spălatul pe mîini și distanțarea fizică”.

Așadar, cu numai o zi de debutul celei de-a doua faze a vaccinării, 15 ianuarie, centrele de vaccinare organizate la nivelul spitalelor începeau să-și dovedească inutilitatea. Din șapte spitale să ai trei în care nu s-a făcut nici un vaccin e mult, foarte mult. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii ”I. G. Sbiera”, un om care a trecut prin boală și care a spus că se va vaccina, a afirmat că una dintre greșelile autorităților vizavi de vaccinare a fost aceea că nu le-a permis și altor categorii de cetățeni să se vaccineze în prima fază, alături de personalul din unitățile medicale. Astfel, a spus domnul Cărăbuș, nu ar mai fi apărut centre cu zero vaccinări, iar oamenii nu s-ar mai fi întrebat ce se întîmplă de nu se vaccinează lumea. Și nu orice fel de lume, ci chiar lumea din sfera medicală.

Autoritățile nu au știut să comunice simplu și convingător de ce trebuie oamenii să vaccineze. Campania anemică de comunicare și ezitările șefilor de la vîrful Țării mai mult au încurcat și nu au oferit răspunsuri la nenumăratele întrebări pe care și le pun cei care sînt invitați să se vaccineze. De aceea nu este de mirare că numai 50% din cei 750 de universitari suceveni vor să se vaccineze, că mai puțin de jumătate dintre cadrele didactice din licee și școli generale doresc să li se administreze vaccinul și că și în alte instituții din județul nostru angajații stau departe de dozele cu vaccin.

Campania de vaccinare a început cum nu se poate mai prost, semnalul cadrelor medicale din județ nefiind unul care să-i determine pe cetățenii care nu au cunoștințe medicale să-și ridice mîneca de la cămașă pentru a se lăsa vaccinați. Iar una din legile lui Murphy spune că ”un lucru care începe prost se sfîrșește și mai prost”.

Exit mobile version