Din cîte se poate observa, anul electoral 2024 va fi diferit de ceilalți ani cu alegeri pentru că se pune foarte mult accentul pentru atragerea vedetelor și dacă se poate ca acestea să fie de sex feminin. Partidele sucevene și-au dat seama că nu este suficient să vii cu persoane cu notorietate pentru a atrage cît mai multe voturi și că acestea trebuie sprijinite de candidați pentru consiliile locale și pentru consiliul județean cunoscuți și apreciați în domeniile lor de activitate. Totodată, discuțiile publice intense la nivel național, dar și local, în care s-a vorbit despre faptul că femeile apar doar în discursurile bărbaților din politică, dar nu și pe listele electorale, au determinat partidele să alerge și după doamne, pentru a le convinge să candideze.
PNL va avea cel puțin două vedete pe lista pentru Consiliul Județean Suceava: medicul pediatru Elena Tătăranu, doctor în medicină, care lucrează la Spitalul Clinic Județean Suceava și este și șef de lucrări în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, și conferențiarul universitar doctor Otilia Clipa de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul USV. Cele două doamne nu au mai făcut politică pînă în prezent.
PSD va avea cel puțin trei vedete pe lista pentru Consiliul Local Suceava, fiind vorba despre apreciații medici Dorin Achiței, Răzvan Bandac și Paul Turcoman. La capitolul doamne cu notorietate, PSD-ul vine cu profesoarele Gabriela Cazac și Anca Tronciu de la renumitul Colegiu Național ”Mihai Eminescu” din Suceava. Și mai vine și cu economista Larisa Blanari, care a reușit să revigoreze Organizația de Femeie a PSD în calitate de președintă, care este foarte activă în zona socială și care este și pe lista PSD pentru europarlamentare. O vedetă în adevăratul sens al cuvîntului este și profesorul de matematică Dan Popescu, directorul celebrului Colegiu Național ”Ștefan cel Mare” Suceava.
Mai sînt și alte vedete la cele două mari partide, și nu doar pe listele pentru Consiliul Județean și pentru Consiliul Local Suceava, ci și pe cele din celelalte localități.
Rămîne de văzut dacă vedetele vor fi trecute pe locuri eligibile, adică pe locuri considerate cîștigătoare, sau vor fi aruncate la coada listei doar pentru a da greutate acesteia. Însă, e cam dificil de crezut că un om cunoscut și apreciat pentru ceea ce face să permită să fie trecut la și alții. Poate or mai fi și astfel de cazuri, dar la cererea vedetelor, care n-au chef să-și piardă timpul cu politica și administrația.
Pentru partide, goana după vedete a fost un bun antrenament pentru ceea ce urmează, adică goana după voturi. Pînă să convingă electoratul să le voteze, formațiunile politice au trebuit să ducă dificila muncă de convingere a vedetelor să li se alăture. Oamenii cînd aud de politică sînt reticenți, mai ales atunci cînd au o carieră solidă. Bineînțeles că sînt unii care se roagă să fie trecuți pe o listă, oricare ar fi ea, numai să fie trecuți, însă vedetelor nu le prea trebuie. Cu ce-l ajută pe un medic care are atîta treabă, care cîștigă bine și care are un statut social să fie consilier local sau județean? Cu ce-l ajută pe un cadru universitar să fie un consilier oarecare, care stă și ridică mîna la ședințe așa cum s-a hotărît la ședința de partid?
Vedetele sînt greu de convins, iar goana după acestea a reprezentat primul examen electoral al partidelor sucevene. Rezultatele de la urne ne vor arăta care dintre acestea l-au trecut și cu ce note.