Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Editorial DSP-ul doarme în papuci, presa îi face treaba

DSP-ul doarme în papuci, presa îi face treaba

Otilia Clipa încă cercetează. Așa a răspuns conferențiarul universitar doctor de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava la întrebarea: ”Vă veți face vaccinul anti-COVID?”. Doamna Clipa a spus că își va face vaccinul doar dacă va fi convinsă de siguranța și eficiența acestuia și a ținut să sublinieze că dumneaei este o persoană sănătoasă și că pînă acum nu a prea fost nevoită să ia pastile ori să facă injecții. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, doamna Clipa a declarat că angajații universității sînt întrebați dacă vor să se vaccineze, probabil pentru a se face un necesar de doze. Însă, atenție, conform Otiliei Clipa, nimeni din conducerea unității de învățămînt nu îndrăznește să facă presiuni asupra angajaților pentru ca aceștia să se vaccineze. Vaccinul nu este obligatoriu, fiecare om putînd alege între a-l face și a nu-l face.

De partea cealaltă, președintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, militează frecvent pentru vaccinare: ”Eu vreau să încurajez vaccinarea și o să vedeți că și la noi va fi un val, sigur va fi un val de cereri de vaccinare, atunci cînd oamenii își vor da seama că nu-i periculos, că au făcut foarte mulți…”. Domnul Hîncu este nemulțumit de cum merge campania de vaccinare și știe și de ce: ”Pe de o parte este scepticismul, ignoranța, indiferența, poate chiar și frica unei categorii a populației, nu a tuturor, iar pe de altă parte este lipsa de organizare a statului, a instituțiilor care sînt responsabile pentru a face acest program de vaccinare, la care mai participă și alți factori. Și aici nu mă rețin să nominalizez Biserica, care după părerea mea nu ar trebui să se pronunțe într-o asemenea situație, unii vectori de opinie chiar și din lumea medicală, care au împînzit fel de fel de teorii alarmiste”.

Și cunoscutul medic psihiatru Alexandru Paziuc este pro-vaccinare: „Vaccinarea reprezintă un lucru absolut normal și firesc. M-am vaccinat pentru a-mi întări și pentru a-mi stimula în continuare imunitatea, dar și dintr-un sentiment de responsabilitate. Sînt medic, am văzut că sînt multe discuții și în spital, și-n spațiul public. Și-atunci am zis că dacă noi, medicii, care știm, am trecut prin boală și avem o pregătire nu dăm un exemplu vizavi de vaccinare, ce să le cerem altora, care din lipsă de educație, din lipsă de informare suficientă, comentează așa cum comentează și pînă la urmă suferim cu toții”.

Și primarul Sucevei, Ion Lungu, este în favoarea vaccinării: ”În ceea ce mă privește, eu mă vaccinez. Noi, cei din administrație, intrăm în etapa a doua a campaniei de vaccinare, care debutează în data de 15 ianuarie. Nu sar peste rînd. Cred în vaccin și cred în această campanie de vaccinare. Am încredere în experții în sănătate și, chiar dacă nu este obligatoriu, eu îndemn sucevenii să se vaccineze. Îndemn, de asemenea, și celelalte personalități publice din toate domeniile de activitate să convingă cetățenii că e spre binele lor să se vaccineze împotriva noului coronavirus”.

Presa suceveană este plină de astfel de declarații. Și nu pentru că este parte unei acțiuni de promovare a vaccinării derulate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, ci pentru că presa este curioasă să afle de la persoane publice de care parte a baricadei se află. DSP-ul, care ar trebui să deruleze o astfel de campanie, doarme în papuci. Poate așteaptă să îl trezească ordonanța cu privire la întețirea campaniei de vaccinare despre care vorbea la finele săptămînii trecute vicepremierul Kelemen Hunor. Nu s-a schimbat nimic. Dacă nu vin indicații prețioase de la București, în provincie se doarme.

Exit mobile version