Domnii de la Suceava și săracii de la Țîmpoceni

La aproximativ 25 de kilometri de Suceava și la 10 kilometri de orașul stațiune Gura Humorului se află cătunul Țîmpoceni, din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa.

La Suceava sînt instituțiile de stat degeaba la care lucrează doamne mereu machiate și domni mereu parfumați și uneori și ”parfumați”, care stau cu gîndul la ora la care vor ”rupe ușile” pentru a lua cu asalt marile magazine și cele cîteva restaurante de fițe.

La Gura Humorului vine lumea bună la schi, iar firmele cu pretenții organizează de sărbători petreceri pentru angajați la care se mănîncă mîncare, se bea băutură, se fumează țigări și se mai fac și alte lucruri plăcute omului.

La Țîmpoceni e cam ca într-un sat afgan, mai puțin raidurile talibanilor în căutare de femei care nu-și acoperă fața și de copii pe care să-i spele pe creier. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, președintele Asociației ”Institutul Bucovina”, Vasile Gafiuc, a spus că asociația pe care o conduce a făcut o radiografie a situației din cătunul unde locuiesc 200 de copii în 40 de case, de fapt un fel de case care nu sînt racordate la rețeaua electrică: „Am lucrat cu șase asistenți sociali să deslușim identitatea celor 200 de copii, pentru că provin din familii care trăiesc în concubinaj, cu părinți care au diferite nume. Am găsit, de exemplu, într-o familie cu nouă copii că patru dintre aceștia poartă numele de familie al tatălui și ceilalți poartă numele de familie al mamei. Dar ei sînt frați, stau în aceeași casă. E cumplit ca să poți să le pui cap la cap și să intervii punctual”. În general, copiii din Țîmpoceni abandonează cursurile după încheierea clasei a IV-a, spune domnul Gafiuc. Școala din comunitate este formată din două camere mici, iar acolo sînt înmatriculați acum 49 de copii. Pentru copiii înscriși la cursuri puteau fi procurate tablete pentru școala online, însă acestea nu puteau fi folosite, evident, din cauza lipsei de curent. Înaintea debutului semestrului al II-lea, 33 de copii din cătun au primit din partea Institutului Bucovina haine și încălțăminte de iarnă, pentru a se putea prezenta la cursurile față în față. În cătun mai sînt 60 de tineri cu vîrste cuprinse între 14 și 18 ani care au abandonat școala de mai multă vreme și nu fac nimic. Conform domnului Gafiuc, visul acestora este acela de a pleca la muncă în străinătate după împlinirea vîrstei de 18 ani.

Copiii trăiesc într-o sărăcie cruntă, pentru că părinții lor lucrează cu ziua cînd prind cîte ceva, iar de cînd cu pandemia asta vă dați seama cît au avut de lucru.

Drama pe care o trăiesc oamenii din cătunul Țîmpoceni nu este nouă. Numai că, în afară de sprijinul oferit de fundații ori de simpli cetățeni inimoși, nimeni nu a sărit să le ofere o viață cum trebuie celor de acolo. Sute de oameni trăiesc ca în Evul Mediu timpuriu, dar asta nu l-a sensibilizat pe primarul comunei Păltinoasa, Eduard Wendling. Acesta a fost preocupat să-i facă reclamă lui Klaus Iohannis la prezidențiale, cu toate că era membru PSD, și să trădeze PSD-ul pentru a trece la PNL în toamna anului trecut, ca să fie reales primar. Era de mult de datoria domnului Wendling să bată pe la ușile domnilor de la Suceava și de la București pentru a-i ajuta pe oamenii din Țîmpoceni.

Nici Prefectura, și nici Consiliul Județean nu au arătat interes pentru situația din cătun.

La noi se desenează autostrăzi și se vorbește despre miliardele care vor cădea din cer aduse de vîntul de la Bruxelles, despre clădiri și aparate, dar printre preocupări nu se numără și oamenii. Oameni ca cei din cătunul Țîmpoceni.