Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Editorial Cadariu, de la paharul cu vin la ligheanul cu apă rece

Cadariu, de la paharul cu vin la ligheanul cu apă rece

Dacă pînă mai zilele trecute senatorul PNL de Gura Humorului, Daniel Cadariu, putea fi citit numai în presa locală și putea fi auzit, din cînd în cînd, iar cîteodată chiar mai rar, pe posturile de televiziune și de radio de la noi, în prezent acesta este căutat de presa centrală. Și e firesc, pentru că domnul Cadariu este ministru al Antreprenoriatului și Turismului, minister nou înființat de proaspăta coaliție PNL-PSD-UDMR.

În cadrul unei emisiuni în prime-time de la TVR 1, Daniel Cadariu a declarat: „Ca element de noutate, în discuţiile pe care le-am avut cu antreprenorii din domeniul turismului, mi-a fost semnalat faptul că industria a fost afectată şi în acest an, prin măsurile de restricţie impuse de evoluţia pandemiei. Este motivul pentru care luăm în considerare ca în 2022 să demarăm o a doua etapă a schemei de ajutor HoReCa. În prezent analizăm oportunitatea, dar ipoteza de lucru este foarte probabilă. Sînt șanse mari. Totuși, nu mi-aș dori să avansez certitudini, însă, repet, o avem în vedere pentru a doua jumătate a anului viitor, în funcţie şi de posibilităţile bugetului”.

Păi, ori e certitudine, ori nu e. Dacă nu e certitudine, domnule Cadariu, nu mai vorbiți despre ea, iar dacă este atunci spuneți-o apăsat. Domeniul HoReCa a fost printre cele mai afectate de pandemie, iar lucrătorii din acest domeniu sînt demoralizați. Aceștia au fost duși cu vorba de fostele guvernări prea mult și și-au cam pierdut încrederea în stat. Nu mai merge cu s-ar putea, vom încerca, vom vedea și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Cei din domeniul HoReCa au nevoie de soluții și termene clare.

Fiind la început de drum, Daniel Cadariu are circumstanțe atenuante, însă trebuie să se acomodeze rapid cu statutul de ministru. Cu statutul de ministru care face. În HoReCa lucrează zeci de mii de români, care au familii și care votează. Totodată, pin restaurante, cafenele, baruri și pensiuni trec anual milioane de oameni, iar discuțiile politice se înfiripă relativ ușor. Și mai ales atunci cînd vine vorba de contestat ceva. Domnul Cadariu trebuie să conștientizeze că așteptările de la ministerul pe care-l conduce sînt foarte mari și că soarta PNL-ul depinde și de prestația domniei sale. Mă refer la soarta PNL la nivel național, și nu doar la cea din județul Suceava. De prestația lui Daniel Cadariu mai depinde și soarta lui Gheorghe Flutur, cel care l-a promovat pe acesta în funcția de ministru. Vă dați seama cum i-ar sări în cap nu doar Opoziția, și nu doar actualii parteneri de guvernare, cei de la PSD, ci mai ales liberalii lui?

Și încă ceva, care este legat strict de județul Suceava. După ani de promisiuni fără acoperire ar trebui de rezolvată problema fostei tabere de la Bucșoaia, care este la numai cîțiva kilometri de localitatea de domiciliu a ministrului Cadariu. Ca să vadă tot județul ceva concret făcut de acesta.

Pînă la finele anului, domnul Cadariu mai poate să o întindă cu o declarație, cu o promisiune, cu o friptură și cu un pahar de vin. Însă, după sărbători, Daniel Cadariu trebuie să treacă pe apă. Pe apa rece din ligheanul în care să stea cu picioarele și să se gîndească bine ce trebuie să facă și cînd trebuie să deschidă gura.

Sorin Avram

P.S. Vă mulțumim că citiți Jupânu`, fie ediția pe hîrtie, fie pe online, și vă urăm un An Nou cîte mai fericit! La mulți ani! Următoarea ediție a Jupânului va apărea pe 11 ianuarie 2022.

Exit mobile version