Ascunsul gunoiului sub preș sau, mă rog, prin tot felul de gropi improvizate reprezintă un sport județean. Din ce în ce mai des Garda de Mediu Suceava anunță că a dat amenzi pentru deșeuri depozitate necorespunzător. Sînt amendate firme, dar cel mai des primării. Probabil că dacă Garda de Mediu ar avea suficient personal și dacă ar fi lăsată să-și facă datoria fără să fie supusă diferitelor presiuni, atunci numărul amenzilor ar fi și mai mare. Și, de parcă nu ar fi fost de-ajuns că facem singuri mizerie în ograda noastră au început și alții să umple județul de gunoaie. Este vorba despre șoferii ucraineni de tir care au lăsat un adevărat dezastru în urma lor, după ce zile întregi, pe final de an, au stat la cozi kilometrice pentru a ieși din România pe la Siret. Despre dezastru a vorbit într-o postare pe Facebook Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, care a însoțit un scurt video cu imagini de pe marginea drumului Dărmănești-Siret, care era plin de gunoaie, cu următorul text: ”Imaginile dezastrului lăsat în urmă de șoferii de autotrenuri pe sensul de ieșire din țară, Dărmănești-Siret (DN 2), județul Suceava. Reamintim, pe acest sector aproximativ 60 de persoane (lucrători ai SDN Suceava și ai Primăriei Siret) intervin în cadrul unei ample acțiuni de salubrizare. Drumul nu este tomberon de gunoi!”.
Anterior, DRDP-ul postase fotografii cu români care strîngeau în urma ucrainenilor și următorul text: ”Continuă acțiunile de igienizare a acostamentelor și a zonei drumului pe DN 2, Dărmănești – Siret, județul Suceava. Concomitent se lucrează la refacerea acostamentelor distruse de staționarea coloanelor de TIR-uri, majoritatea înmatriculate în Ucraina. În această acțiune intervin lucrători ai Secției Drumuri Naționale Suceava, însă un sprijin important îl primim din partea Primăriei Orașului Siret (în total intervin peste 60 de lucrători). Pînă în acest moment au fost colectate aproximativ 10 tone de deșeuri, însă, după cum se poate vedea, dezastrul asupra mediului, dar și vizual/olfactiv este greu de descris în imagini. Acțiunea va continua pînă la finele săptămânii viitoare, atît cît vremea o va permite. Cu această ocazie, reluăm apelul la un comportament civilizat din partea șoferilor, dar și din partea autorităților competente în vederea informării, atenționării și sancționării celor responsabili, acolo unde este cazul. Drumul nu este tomberon de gunoi!”.
Dacă citim mesajul printre rînduri se poate simți furia celor de la DRDP, o furie abia ținută în frîu, pentru că instituția Statului Român a încercat să fie cît se poate de politically correct, astfel încît să nu se simtă deranjată partea ucraineană, care este foarte sensibilă la critici, fie ele cît de mici. DRDP-ul nu a vorbit tranșant despre mizeria lăsată în urmă de șoferii ucraineni, ci doar despre ”coloana de TIR-uri, majoritatea înmatriculate în Ucraina”. Cine știe, poate că autotrenurile or fi înmatriculate în Ucraina, dar ele or fi fost conduse de șoferi din alte țări, inclusiv din România, pentru că ucrainenii nu pot avea obrazul atît de gros, nu-i așa?
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, România și românii le-au făcut Ucrainei și ucrainenilor toate poftele. Le-au oferit și casă, și masă, și șosele, și tot ce-a fost nevoie. I-au lăsat și să perturbe piața cerealelor, și să intre cu excavatoarele în Delta Dunării. Nu degeaba o veche vorbă românească spune că dacă ești bun ești prost, de fapt ești luat de prost. Știind această vorbă și ei, ucrainenii, reprezentați de șoferii de tir, și-au spus că de ce să pună ei cutiile de suc, pungile de biscuiți și mucurile de țigări într-o plasă pe care să o arunce la primul tomberon întîlnit în România sau în Ucraina, și să nu arunce mizeria pe cîmpurile Sucevei. Cine să le facă ceva? Garda de Mediu? Păi, Garda nu are suficienți oameni care să-i amendeze pe români, cum să mai aibă timp și de ucraineni. Și chiar dacă ar avea suficienți oameni, cum să-și permită așa ceva?
Poate nu ar fi rău ca la intrarea în România, șoferii mașinilor de marfă din Ucraina, care tot pe la Siret se întorc acasă, să plătească o taxă de salubrizare. Știu ei ce-au făcut sau ce vor face. Și dacă nu ei, o fac sau o vor face colegii lor. O altă veche vorbă românească spune că distracția costă. Iar aruncatul gunoiului pe geamul tirului e o adevărată distracție.
Și poate nu ar fi rău nici ca ”autoritățile competente”, alea care dau tonul la făcutul mofturilor ucrainenilor, să nu mai stea cu capul plecat și cu limba în gură, ci să iasă public și să le bată obrazul ”autorităților competente” din Ucraina pentru ceea ce au făcut concetățenii lor. Măcar să le dea un pic de satisfacție românilor care au ajuns fraierii șoferilor de tir din Ucraina, strîngînd gunoaiele în urma lor.