Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Editorial 8 Martie cu miros de parfum de ipocrizie

8 Martie cu miros de parfum de ipocrizie

În primul rînd, la mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia Zilei de 8 Martie! Cu 6 zile înainte de Ziua Femeii, Primăria Suceava și Asociația ”Multicare” au organizat în sala de spectacole a centrului multicultural ”Modern”, acolo unde își desfășoară activitatea și teatrul, cea de-a XII-a ediție a evenimentului ”Femei de succes – performanță la superlativ”. E o adevărată performanță să organizezi un eveniment de asemenea amploare atîția și atîția ani.

Nici de la această ediție nu puteau lipsi diplomele de excelență, care le-au fost oferite unor doamne care într-adevăr au făcut lucruri deosebite. Printre femeile care au fost premiate s-au numărat maica stavroforă dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, campioana mondială și europeană la canotaj Ionela Cozmiuc, Maria Teodoreanu, directoarea Colegiului Național ”Petru Mușat” Suceava, și Adriana Cușnir, care este voluntar SMURD.

O doamnă de pe la București, care spune-se că ar fi activistă pentru drepturile omului și expertă în egalitate de gen, a ținut un discurs cu tema ”Vocea femeilor în contextul crizelor multiple globale actuale”. Seara dedicată doamnelor și domnișoarelor a fost axată pe discuțiile despre egalitatea de gen, egalitate care ar cam lipsi, și despre viața femeilor într-o lume a bărbaților, care bărbați nu le văd decît atunci cînd au nevoie de ele și pe 8 Martie, ziua în care aceștia mimează un respect profund.

Că femeia nu este apreciată de multe ori la adevărata ei valoare ori că aceasta este uneori ridicată de pe un scaun pe care îl merită pentru a face locul unui bărbat este adevărat. Însă, lucrurile s-au schimbat mult în ceea ce privește egalitatea de gen și se schimbă în continuare cu o viteză, dacă nu foarte mare, măcar mulțumitoare. Prefectura Suceava avea la un moment dat în conducere două doamne, una fiind prefect, iar cealaltă subprefect. Multe școli sînt conduse de doamne, sînt suficiente secții ale Spitalului Județean Suceava care sînt coordonate de doamne, iar numărul firmelor conduse de femei este unul ridicat. E adevărat că femeile sînt prea puțin prezente în consiliile locale din județ și în consiliul județean, și că primăriile conduse de femei le poți număra pe degete.

Dat fiind faptul că evenimentul găzduit de centrul multicultural ”Modern” s-a intitulat ”Femei de succes – performanță la superlativ”, sala cu aproximativ 300 de locuri era plină de doamne și domnișoare de succes. Fiind femei de succes, în sală a fost o adevărată paradă a modei și o defilare a coafurilor pentru toate gusturile, într-o atmosferă răsfățată de cele mai alese parfumuri.

Mirosurile fine au fost un pic alterate de parfumul de ipocrizie, pentru că doamnele și domnișoarele cu diferite afaceri prospere și cu diferite funcții importante au vorbit despre cît de aspră este viața într-o lume a bărbaților. Au vorbit despre asta sau au ascultat cu satisfacție discursurile dedicate egalității de gen, care nu ar prea fi egalitate, și femei care au fost susținute și sînt susținute în continuare de bărbați. De bărbații de acasă, ori de bărbații de la partid sau de la locul de muncă.

Cu parfum de ipocrizie s-au dat și unii dintre bărbații care în cadrul evenimentului au urcat pe scenă pentru a face frumos în fața femeilor, spunîndu-le ceea ce știau că acesta vor să audă, dar care la plecare uitaseră deja ce au spus. Cu același parfum s-au dat și bărbații care pe 8 Martie au ieșit pe străzile din localitățile județului pentru a le oferi flori doamnelor și domnișoarelor doar pentru că la anul vor fi alegeri și speră că acestea le vor acorda votul lor.

Încă o dată la mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia Zilei de 8 Martie!

Exit mobile version