Drumurile oraşului făcut la apelul de seară

Astăzi, cîteva vorbe despre Dolhasca, una dintre localităţile transformate din comună în oraş la apelul de seară, pe vremea lui Octav Cozmîncă, cel care vroia să demonstreze Bruxelles-ului că sîntem o ţară dezvoltată şi merităm să fim primiţi în Uniunea Europeană.

Conform Wikipedia, „Dolhasca este un oraș cu o arie de influență și o forță urbană scăzute, aspectul localității și îndeletnicirea locuitorilor acesteia rămînînd preponderent rurale și după trecerea de la statutul de comună la cel de oraș. Dolhasca se învecinează cu Liteni, un oraș asemănător, ce și-a căpătat acest statut de asemenea prin Legea 83/2004. Localitatea este cunoscută pentru Mănăstirea Probota, ctitorie a domnitorului Petru Rareș ce datează din anul 1530, pentru faptul că este nod feroviar și pentru că aici s-a născut în 1939 actorul Alexandru Arșinel. (…) Teritoriul actualei localități Dolhasca a fost locuit din cele mai vechi timpuri, zona oferind condiții favorabile sub aspectul alimentării cu apă, existenței pădurilor și a terenurilor potrivite desfășurării activităților agricole. Dovezile arheologice atestă clar că acest teritoriu a fost locuit de timpuriu (perioada paleolitic-neolitic). Săpăturile arheologice efectuate în anul 1972 de către arheologul Silvia Teodor în zona înaltă a dealurilor Budeni și Siliștea au oferit dovezi de necontestat ale unei vechi populări a acestui teritoriu. Aici au fost scoase la iveală fragmente ceramice și unelte ale unei așezări, un bordei, iar marea majoritate a ceramicii descoperite a fost datată ca aparținînd secolelor al III-lea și al II-lea î.Hr. Tot în această zonă au fost descoperite două bordeie din secolele al VI-lea și al VII-lea d.Hr.”.

Deci, ceramică dinainte de Hristos, mănăstire ctitorie a lui Petru Rareş, locul de naştere al renumitului actor Alexandru Arşinel şi comună transformată în oraş.

În anul 2019, oraşul Dolhasca, judeţul Suceava, din România, ţară membră a Uniunii Europene, are nişte drumuri sub orice critică. Nişte drumuri care presupun că arată ca cele din secolul III înainte de Hristos şi ca cele din secolul VII după Hristos. Iar unii vorbesc zilele astea despre aşteptările legate de finanţări pentru autostrăzi şi drumuri expres. 

Comentariu difuzat în reluare de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!