Dreptul omului

Reporter: Stimate cetăţene, scuze pentru deranj, dar vă văd foarte relaxat, aşa cum vă plimbaţi bălăbănit pe acest trotuar pentru pietoni. Şi pentru început am să vă rog să păstraţi faţă de mine distanţa socială impusă de ordonanţa militară în vigoare. Şi tot pentru început, permiteţi să vă adresez tradiţionalul Paşte fericit, cu ocazia acestui Paşte neobişnuit. Hristos a înviat!

Cetăţeanul bucovinean: De acord că a înviat, da-i păcat că s-o stricat libertăţile astea cetăţeneşti.

Reporter: Cu toate astea, văd că nu sînteţi deloc afectat de restrîngerea acestor libertăţi la care faceţi referire. Şi chiar de la distanţa asta socială de doi metri simt că aţi cam consumat băuturi alcoolice.

Cetăţeanul bucovinean: Adevărat că am consumat, că nu-i interzis prin ordonanţă. Nu-i sărbătoare de Înviere şi pentru noi, cetăţenii bucovineni, care trebuie să ne bucurăm de această sărbătoare?

Reporter: Aşa este, aveţi dreptate. Permiteţi să vă adresez din nou tradiţionalul Hristos a Înviat şi să vă întreb de ce nu purtaţi mască pe nas şi pe gură, aşa cum impune situaţia de carantină în care ne aflăm noi, sucevenii?

Cetăţeanul bucovinean: De ce să port mască? Ca să nu mă mai cunoască vecinii? Şi dacă vrea ăştia să purtăm mască, să vină să ne deie, cum le dă gratis la toţi în Uniunea Europeană. Eu nu dau bani pe mască, că nici ei nu ne dă nimic, ba încă ne şi interzice libertăţile cetăţeneşti din dreptul omului.

Reporter: Cum aţi petrecut Noaptea de Înviere în aceste condiţii de carantină?

Cetăţeanul bucovinean: Cum să petrec? M-am ghiftuit acasă, în familie.

Reporter: Pentru dumneavoastră, ca bucovinean, ce semnificaţie spirituală are această Mare Sărbătoare a Învierii Domnului?

Cetăţeanul bucovinean: Ce semnificaţie să aibă? Să ne distrăm şi să ne ghiftuim.

Reporter: Şi pe urmă?

Cetăţeanul bucovinean: Pe urmă să ne prăvălim oleacă la odihnă, să ne trezim, să ciocnim ouă roşii, să ciocnim pahare cu afinată şi iarăşi să ne ghiftuim şi iarăşi să ne prăvălim oleacă, că aşa-i tradiţia noastră bucovineană.

Reporter: Ce bucate tradiţionale aţi avut pe masa de Paşti anul acesta?

Cetăţeanul bucovinean: Am avut bucate tradiţionale de miel, cum ar fi friptură de carne de miel, drog de miel, ciorbă de miel, găluşte de miel, ouă umplute cu carne de miel, salată de boeuf de miel şi fel de fel de alte bucate de miel cu care ne-am ghiftuit.

Reporter: V-aţi putut bucura de aceste bucate tradiţionale de miel fără să participaţi la slujba de Înviere, care a fost interzisă prin ordonanţele militare în vigoare?

Cetăţeanul bucovinean: Ne-am putut bucura, nu-ţi fă griji. Ne-am ghiftuit şi ne-am bucurat acasă pe cinste şi ne-a durut la căciulă de aceste ordonanţe militare care ne-a stricat libertăţile astea cetăţeneşti, dar în schimb nu ne-a stricat bucuria tradiţională de sărbători.

Reporter: Nu aţi simţit nevoia tradiţională de a lua lumină de la biserică?

Cetăţeanul bucovinean: Drept să-ţi spun, am simţit această nevoie, dar ne-am conformat la ordonanţele militare şi la un moment dat n-am mai simţit nici o nevoie de felul ăsta, fiindcă între timp ne-am ghiftuit cu carne de miel, am ciocnit ouă roşii şi la urmă ne-am prăvălit oleacă pe pat. Şi ne-am gîndit că poate vine poliţia să ne aducă lumină, dar n-a mai venit nimeni cu lumină, cum ziceau la televizor.

Reporter: Nu aţi simţit că Sărbătoarea Învierii a fost mai săracă fără această lumină pe care de obicei o aducea domnul Flutur de la Ierusalim şi o împărţea la tot preotul pe aeroportul din Salcea?

Cetăţeanul bucovinean: Nu mi s-a părut că a fost mai săracă această sărbătoare, ba dimpotrivă, fiindcă anul ăsta ne-am ghiftuit mai tare ca anul trecut. Atîta că m-am enervat că ăştia ne-a interzis libertăţile cetăţeneşti din dreptul omului, inclusiv dreptul la lumină.

Reporter: Dacă aţi fi avut lumină de la Ierusalim, ce făceaţi cu ea?

Cetăţeanul bucovinean: Ce să facem? Ne prindea bine, că o foloseam la diferite distracţii şi pe urmă la diferite treburi prin gospodărie.

Reporter: Vă rog să-mi daţi cîteva exemple pentru cititorii ziarului nostru.

Cetăţeanul bucovinean: Spre exemplu, puteam ieşi în noaptea de Înviere pe uliţă şi dădeam foc la nişte cauciucuri.

Reporter: Care uliţe în municipiul Suceava?

Cetăţeanul bucovinean: Care vrei. De uliţe ducem noi lipsă în municipiul Suceava? Ducem lipsă de libertăţile cetăţeneşti din dreptul omului, inclusiv de dreptul la lumină.

Reporter: Şi la treburile gospodăreşti cum aţi fi folosit această lumină?

Cetăţeanul bucovinean: Treburi se găseşte tot timpul, că mai gospodari ca bucovinenii nu se există pe faţa pămîntului.

Reporter: Mai daţi-mi cîteva exemple în această privinţă.

Cetăţeanul bucovinean: De exemplu, acuma, la muncile cîmpului, dădeam foc la mirişte şi la gunoaiele de pe gîrlă. Nu mai spun că la iarnă, de Ignat, numai bună era de pîrlit porcul în bătătură.

Reporter: Ca să mă refer la situaţia de faţă, dumneavoastră unde mergeţi acuma fără mască pe nas şi pe gură? Ştiţi bine că municipiul Suceava este zonă de carantină impusă prin ordonanţă militară.

Cetăţeanul bucovinean: Merg la cumătrul Vasile, să facem o paranghelie, că a ieşit din spital şi a intrat în şomaj tehnic de autoizolare.

Reporter: Dacă a ieşit din spital, are voie să facă paranghelii şi să nu respecte distanţarea socială impusă prin ordonanţele militare?

Cetăţeanul bucovinean: De la cine să ceară voie? De la ăştia care ne-a interzis libertăţile cetăţeneşti din dreptul omului?

Fiţi sociabili!