Dragi oficiali europeni,

Vă declar că într-o epocă de multă vreme apusă, cam acum vreo 25 și mai bine de ani, devenisem fan devotat și patetic al ideii de Uniune Europeană, precum și al aderării României la această (pe atunci) doar preconizată structură, ideea care mă anima în acest sens fiind aceea că în țara asta prost făcută este nevoie de reguli, de ordine, de rigurozitate, de disciplină, de legi, pe care noi nu sîntem în stare să le producem și să le urmăm, drept pentru care e nevoie să vină alții care să ni le facă și să ni le impună. Eventual să ne și oblige să ne ținem de toate astea, sub amenințarea cu fel de fel de chestii neplăcute. Sigur că nu vedeam astea impuse pe veci, ci doar așa, o perioadă, probabil nițeluș mai lungă decît cea în care exagerat de optimistul domn Brucan vedea democratizarea plaiului evident mioritic.

Cum ziceam, a trecut de atunci vreun sfert de secol, interval în care nici noi n-am făcut legi care să miște dracului căruța, nici dv. nu v-ați învrednicit să ne impuneți niște legi măcar normale. Astfel încît, vorba unui înțelept din diaspora, România e în continuare amplasată pe la jumătatea distanței între ceva care nu s-a terminat și ceva care n-a început!

Iar dacă tot nu ne-ați dat legi, ce v-oți fi gîndit domniile voastre? Că s-ar cuveni să ne dați totuși ceva. Nu, nu d-aia, că ne-o dăm singuri, fie din producție proprie, fie de import din Suedia! Să ne dați niște mustrări ca la copiii cretini din școli speciale. Să ne puneți să ne băgăm picioarele și-n Constituție (proastă, cum e și asta, sărăcuța!), și-n legile alea, bune, rele, cum le avem, și-n ordonanțe, și în general cam în tot ceea ce înțelegem noi prin democrație, dar musai să-i ținem în funcție pe toți nenorociții de procurori pe care în țările dv. i-ați fi legat de mult și pe mulți ani, să tranchilizăm Jandarmeria și s-o convingem să se lase bătută de infractorii din stradă etc.

Bă, nesimțiților, de ce nu experimentați la voi tot rahatul ăsta? Măcar așa, vreo doi, trei ani. Pariez că după aia ați veni mielușei și ați lua notițe, nesimțiților. Băăă, de aia s-au cărat englezii, că s-au săturat ca nesimțiții ca voi să le impună rahaturi d-astea.

Am fost fan U.E. După cum vă arătați, voi deveni fan al datului de U.E.

Doru POPOVICI

 

 

Fiţi sociabili!