Dragi meteorologi,

Am urmărit cu mare interes programele televiziunilor în ziua de 24 ianuarie, încercînd să mă dumiresc de ce asta, despre care eu am învățat în școală (pe vremea cînd chiar se făcea școală!) că este Ziua Unirii, cu majuscule, a devenit între timp „Ziua Micii Uniri”, termen absolut cretin, iar pentru a exista și alternativă, sau antonimul, sau dracu’ știe ce-o fi, s-a inventat „Ziua Marii Uniri”, bazaconia care a oferit un prilej aproape nesperat pentru obișnuiții deturnărilor de fonduri de la Buget anul trecut, cînd cică s-au împlinit fix 100 de ani de la chestia asta. Drept pentru care s-au hăulit un an întreg pe toate canalele tv, pe toate scenele căminelor culturale și ale unităților militare, tot soiul de cîntece așa zis patriotice, de la nici o cîntare din astea nelipsind „Treceți, batalioane române, Carpații” și „Noi sîntem români”, neapărat și cu copilul ăla minune, distrus în cap, behăind vorbe patriotice printre picioarele dansatorilor de gioc și voie bună, iar de la o vreme chiar și fără vocalistul principal Cristian Pomohaci, din cauze pe care nu le detaliem.

Și uite-așa, în timp ce urmăream speech-urile patriotice și cîntecele patriotice, deodat’ m-a lovit drept în pupile și în neuron titlul scris mare pe ecran: „Ciclonul Klaus lovește România”! Mi-am spus în gînd ca ăștia de la România TV sînt cretini și nesimțiți și nu se pot abține nici în zi de sărbătoare să-l denigreze pe ditamai Preș.-ul. Iar dacă e să fim corecți, ciclonul ăsta, Klaus, ne tot lovește de aproape 5 ani!

Mai apoi m-am dumirit că nu era nici un fel de bășcălie și că era vorba chiar de un ciclon. Din ăla meteo, adică. Ceea ce mă face să cred că ăștia de la Centrul de Prognoze Meteo sînt de-a dreptul dușmănoși și că e păcat că nu mai e Corduța validă, astfel încît să-i lege pe toți. Mi-a trecut și asta. Și imediat mi-am adus aminte că normele internaționale prevăd ca aceste cataclisme să poarte alternativ nume de bărbați și de femei.

Așa că, dragi meteorologi, nu uitați ca următoarei nenorociri naturale să-i dați un nume de femeie. Propun să-i ziceți Carmen. Sau Georgeta. Sau Carmen Georgeta.

Doru POPOVICI

Fiţi sociabili!