Dragi mardeiași-încasatori,

Cu deosebită emoție am așteptat, la data și la orele potrivite, desfășurarea evenimentelor și a forțelor adiacente, în zona de conflict îndeobște cunoscută sub numele de Piața Victoriei.

De altfel, drept urmare a atîtor mini-războaie civile româno-române purtate în zona respectivă, propun îmbunătățirea denumirii obiectivului în Piața Victoriei Împotriva Normalității, ceea ce ar defini mult mai fidel șirul de anomalii la care asistăm ca idioții de mulți ani încoace, fără ca măcar cineva din țara asta locuită să încerce redarea șoselelor din zonă către mașinile care nu mai încap de bipezi, precum și a parcării ăleia enorme, devenită camping poporal, din moment ce nu știu care neisprăvit și-a uitat-o acolo cu ceva vreme înaintea panaramei televizate în direct.

Ăsta este, de fapt, reproșul principal pe care eu îl aduc forțelor așa zise de ordine aflate acolo: că i-au lăsat pe ăia, care n-aveau nici o autorizație de nici un fel, să facă o petrecere populară în mijlocul parcării, cam cum fac nunțile între blocuri țiganii de pe la Tîrgu Jiu ori Călărași.

În privința prezenței domniilor voastre, presupuși demonstranți, în zonă, am un șir de întrebări care nu-mi dau pace. Prima ar fi că de ce ați venit acolo: cumva ca să vă exprimați ceva nemulțumiri!? Păi la ce, mă, mînca-v-aș glăscioarele, că n-am văzut neam de megafon, de portavoce, de ceva care să facă omu’ să se audă mai încolo de un metru de la gura lui. A doua ar fi: ce căutau acolo oameni cu varii probleme, adică femei în scaune cu rotile, copii de cîțiva anișori, bătrîni fragili și etc.? Credeați că-i chiar petrecere de i-ați tîrît după voi acolo? Picnic? Chermeză, bairam, paranghelie!? Sau război în toată regula, pe care chiar voi l-ați pus la cale (prost; ca proștii, adică!)? V-ați dus, de fapt, chitiți pe mardeală. Iar la o mardeală, știți cum e: dai și iei! De la caz la caz, procentele diferă. Dar pe fond asta e: dai și iei. Cum dracu’, mă’, să te aștepți doar să dai și să nu iei deloc? Iar ăilalți, lucrul naibii, taman invers: doar să ia, iar de dat canci! Bă, voi nu știți nici că mardeiașii se împart fix în două categorii: mardeiași-mardeiași și mardeiași-încasatori? Băi fraierilor, nu v-ați prins că-i exact ca la chestia aia de vă place atît de mult tuturor încît ați purtat-o din gură-n gură o grămadă de vreme: depinde de care parte a mardelii te afli! Așa că luaţi şi lingeți-vă rănile pe care le-oți fi căpătat dintr-un ghinion, cum ar zice ăla care vouă vi se pare că-i deștept. Doar vouă.

Doru POPOVICI

 

Fiţi sociabili!