Domnule Primar,

În urmă cu ceva mai puțin de o săptămînă, am citit în ziarele locale o știre conform căreia costurile sălii polivalente au crescut considerabil. Exact în acest punct, orice minte întreagă ar reacționa, punîndu-l pe deținătorul ei să-mi sară la beregată și să mă întrebe: care sală de sport!? La rîndul meu, ar trebui să vă întreb același lucru, numai că nu bag mîna în foc că am mintea întreagă.

Poate tocmai de aceea, mie mi se pare că nu există nici o sală de (nici un) sport, și că această discuție, începută cu mult înainte de chestia aia poreclită Revoluția Română, se poate purta doar în registru parodic. Adică se poate bate apa-n piuă despre ipotetica/virtuala/imaginara (să mai caut pleonasme!?) sală de sport alte ’j’ de ani, vorbind despre cîte niveluri are sau ar trebui să aibă, eventual cu piscină la parter sau demisol (care iarna să se transforme, desigur, în patinoar), dacă locurile din sală să fie vreo 15.000, ca la Tauron Arena din Cracovia (unde merg eu să-l văd pe Paul McCartney în decembrie) sau 30.000 ca la Barcelona, astfel încît la inaugurare să-i putem aduce și pe Rolling Stones, și pe Harlem Globetrotters, apoi cîte locuri să aibă hotelul-anexă și dacă parcarea sa poate primi vreo cinci sau şase mii de autoturisme.

Pentru cititorii noștri mai puțin obișnuiți cu deraierile, trebuie să explicăm clar: e vorba de proiectul unei săli care teoretic se află pe lista (tot) ipotetică de investiții guvernamentale, pe poziția, dacă țin bine minte, 1.400 și ceva! Asta, anul trecut, cînd și costa mai puțin. Acum, cînd, după cum zice Primarele, costurile (tot virtuale) au crescut, e posibil să fi crescut… și locul! Adică din 1.400 și ceva să fi devenit 16.385.

Vă propun, în încheiere, un calcul simplu: dacă un rahat de șosea de centură durează de vreun deceniu, cam în cîte mii de ani credeți că se va construi sala de sport?

Doru POPOVICI

 

Fiţi sociabili!