Domnule (eventual) Weihnachtsmann,

Am încercat în felurite feluri să aflu care este echivalentul lui Moș Crăciun în germană, mai ales că bănuiam că este un fel de Santa Claus, cu o posibilă/probabilă modificare de grafiere în spiritul limbii, adică de plasare a unui K, apăsat, care să „facă diferența”. Ar fi ieșit fix Klaus, ceea ce pe nemți nu putea decît să-i încînte.

Surpriza a venit din dicționare, unde am găsit chestia din titlu, Weihnachtsmann, pe post de Moș Crăciun, alternativa la acest nume fiind chiar varianta originală, americană, scrisă ca la ea acasă: Santa Claus. Eu am reținut însă că dacă n-a fost să fie Klaus, atunci nu ne rămîne decît să vă spunem, chiar dacă doar sezonier, domnule președinte, Weihnachtsmann Werner Iohannis.

Și dacă tot e să faci pe Moș Crăciun, ai putea avea, măi Werner Weihnachtsmann, măcar bunul simț să nu ne faci să ne gîndim mereu la panarama aia de Moș Gerilă, cu care să fiu al naibii dacă nu semeni într-un mare fel, mai ales la apucături. Zic asta mai ales fiindcă ăla avea și el pretenții de mare sculă de educator, e drept că în spiritul Partidului Comunist care, zic specialiștii în istorie, era cam de-o mamă cu naziștii. Nu, nu-i un apropo la moștenirea de către Forumul Democrat German de căsoaie de la ăștia, ci doar o explicație suplimentară, ca pentru analfabeții funcțional, cum singur te-ai declarat, profesore, în clipa în care ai zis că-ți trebuie nu știu cîte zile ca să înțelegi ce scrie într-o hotărîre de două pagini a Curții Constituționale.

Tocmai de aceea nu pricep ce naiba înțelegi tu prin „România educată”, noul concept pe care ni l-ai tuflit din traista aia plină de bazaconii, ba și cu aere de mare savant, deștept și educat, altfel doar puțin penal, din moment ce educația ta s-a manifestat pînă acum doar prin însușirea prin multiple falsuri a nenumărate căsoaie, de evaziune fiscală grosolană, de ejectat de la candidatura pentru președinție un intelectual cu adevărat educat, Crin Antonescu. Eu zic să-ți păstrezi restul de rahaturi din traistă și să-ți cauți alt popor pe care să-l educi în halul ăsta. Noi ne descurcăm și fără fals, uz de fals și evaziune fiscală. Și ne-am descurca încă și mai bine și fără președinte, băi Weihnachtsmann.

Doru POPOVICI

 

Fiţi sociabili!