Domnule Deputat Mihalescul,

Pe vremea cînd eram școlar în clasele mici, printre multe alte ziceri din popor, am aflat-o și pe aia conform căreia „românul e născut poet”, în completarea ei venind și o melodie celebră în epocă, intitulată „Prima poezie” (compusă de Nicolae Kirkulescu) ale cărei versuri, scrise de Aurel Felea, ziceau „Că nu e om să nu fi scris o poezie/ Măcar o dată, doar o dată-n viața lui”. Ceva mai tîrziu, am aflat și alte chestii în același registru, de pildă că „la fotbal se pricepe tot omul”, iar în funcție de situație, în respectiva înțelepciune, cuvîntul „fotbal” se poate înlocui cu orice: muzică, șofat, medicină etc.

Na, că am ajuns unde chiar intenționasem, la medicină, unde, ca român ce vă aflați, a început (dacă e de curînd, e bine încă; dacă însă e de ceva vreme, ideal ar fi să vă adresați totuși unui specialist cu acte!) să vi se pară că v-ați pricepe și dumneavoastră. Nu mult, ci „olecuțîcă”, cum se zice la noi, în Bucovina. Dar totuși suficient cît să vă dați cu presupusul în legătură cu Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava, spunînd că arată ca-n anii ’60.

Paranteză: în urmă cu vreo patru ani, un enorm concern turcesc numit „Acibadem” a vrut să pornească niște parteneriate cu medici și spitale din România. Nu intru în detalii, deși le cunosc al naibii de bine, fiind eu însumi implicat direct în povestea asta. Sigur este doar că după ce au sondat de-a lungul și de-a latul toate spitalele județene de pe întinsul patriei, turcii și reprezentantul lor din Romania au ales (ghici ciupercă!) Spitalul Județean Suceava, despre care au afirmat că nu suferă comparație ca dotări, curățenie și performanțe medicale cu nici măcar unul din celelalte! Au fost selectați niște medici de diverse specialități care au fost în Turcia în vreo trei reprize, spre a vedea ce înțeleg turcii ăia (care au un capital de vreo 52 de miliarde de euro, cam jumate din PIB-ul României!) prin medicină. Parteneriatul nu s-a finalizat, totuși, pe motive de legislație cretină, dar nu a lor!

De aceea, domnule deputat, chiar dacă sînteți român, deci poet, dar și priceput la fotbal, medicină și alte alea, înainte de a căsca gura, căscați mintea și ochii.

Doru POPOVICI

Fiţi sociabili!