Domnu’ Ryde, hai ușcheala!

Sînt domenii în care mult lăudata și apreciata modestie nu numai că nu-și are rostul, dar devine chiar păguboasă. Unul din acestea este sportul. Dar i se pot alătura muzica, cinematografia, literatura, artele în general. Tocmai de aceea, dacă aș avea de ales între un mare sportiv tăcut și modest și unul la fel de maredar lăudăros și scandalagiu, opțiunea mea este fără discuție scandalagiul. De aceea, am fost fan devotat al unui Cassius Clay (și mai puțin al versiunii Muhammad Ali!) ori al lui Zlatan Ibrahimovici.

Ideea principală e că dacă faci spectacol acolo unde faci și performanțe spectaculoase e cu atît mai bine. Chestia nasoală e atunci cînd încurci borcanele și te apuci să faci show cînd nu ai nici un fel de suport, cînd performanțele tale nu justifică prin nimic lipsa de modestie, cînd te apuci să dai declarații despre vitejii pe care e clar că neam de neamul tău nu știe și nu poate să le facă, în loc să stai naibii într-un colțișor ferit, evitînd să caști gura și rugîndu-te să fii uitat cît mai repede, ca o alternativă cum nu se poate mai profitabilă la linșajul pe care l-ai merita cu vîrf și îndesat.

Ați înțeles, cred, că toate astea sînt cu trimitere la omul din titlu. Ăla pe care chiar fetele pe care ipotetic trebuia să le ducă spre nu știu ce medalii îl poreclesc „Somnorilă”. Asta e, de fapt, problema: Somnorilă doarme adînc în timpul meciurilor, cînd habar n-are pe cine bagă în teren, pe cine, cînd și de ce înlocuiește, cînd n-are nici un fel de soluții de contracarare a jocului adversarelor. Se trezește brusc la sfîrșit, cînd vede tabela, și nici p-asta n-o înțelege! După meciul cu Macedonia, în care a dormit cu sforăieli, Ryde s-a trezit și a început să ragă la conferința de presă că ce bine a jucat România! Iar ca bonus, i-a felicitat pe antrenorii Macedoniei pentru minunata victorie în fața echipei de rahat conduse de Ryde: România.

La așa prestație, hai, domnu’ Ryde, trezește-te (că de deșteptare nu poate fi vorba!), fă-ți valiza și ușcheala la tine, la urșii tăi polari.

Fiţi sociabili!