Domnilor ziariști,

Mă adresez dumneavoastră cu rugămintea de a publica aceste rînduri scurte dar vioaie, întrucît cele două articolașe ale domniilor voastre din precedentul număr al Jupânului, referitoare la autostrăzi, lasă loc de interpretări, ceea ce nu este de dorit.

Mai întîi, în pagina 2, ziceți că „Autostrada n-a fost și nu va fi încă”, ceea ce ar fi fost valabil doar dacă la putere rămînea ciuma roșie. Dar din moment ce în moțul țării s-a recocoțat Ctitorul Suprem, geniul carpatin al autostrăzilor și domiciliilor fără număr, e de la sine înțeles că cînd a zis că o să avem autostrăzi aici, în Bucovina (ei, și în Moldova!), e clar că o să avem. Ba chiar o rețea de autostrăzi, care se vor intersecta și se vor ocoli reciproc de n-o să se poată produce atît beton cît o să avem nevoie pentru toate centurile, viaductele, bretelele și „zidurile morții”, că dacă asta continuă să funcționeze, apăi de ce să nu facem cîte unul pe fiecare centură, dacă tot s-a omologat? La o socoteală simplă, dacă cumulăm toate benzile de pe toate autostrăzile pe care le avem în vedere, probabil că o să iasă cam cîte paișpe pe sens, ceea ce ne apropie de China, aia cu cîte 200 pe sens. Și, stați nițel, că încă n-am pus la socoteală și suplimentele: cele 2 x 3 benzi de pe Coridorul ăla European al cărui număr îmi scapă, dar care știu precis că mergînd de la Copenhaga la Istanbul, nici n-are cum să nu treacă fix pe la noi, pe tărîmul de legendă al lui Ștefan cel Mare și Sfînt (că așa și propun să-i zicem autostrăzii, că toate autostrăzile care se respectă au și nume: Route 66, Autostrada Soarelui, păi cum să nu-i zici Autostrada Ștefan cel Mare și Sfînt măcar așa, pentru echilibru, în raport cu Highway to Hell!?), la care dacă adăugăm și cele 2 x 2 benzi ale Autostrăzii Mandache cel Mic și Poate Viitor Haștag Sfînt ajungem de ne batem cu japonejii la număr de benzi pe cap de bucovinean.

Cît privește pagina 3, în care scrieți că „Autostradă n-a fost, dar va fi curînd”, n-are sens să mai discutăm. Așa e! Iar banii pentru ea, e clar că-i va scoate dl. prim Șică din dușumeaua de la Guvern, cîntîndu-le din balalaică sau mandolină, cum ați scris chiar voi în ziar, de or să scoată capul ca cobra cînd îi cînți din fluier.

Deputat Ioan Balan, șofer pe autostradă peste un an

Fiţi sociabili!