Doi lei pentru o statuie din aia mică

Doi lei pentru o statuie din aia mică
Reprezentanta Guvernului în teritoriu, adică pe acest picior de plai, pe această gură de Rai care este Suceava, a anunţat că primăriile pot primi bani pentru reabilitarea monumentelor istorice şi pentru activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri.
Prefecta Mirela Adomnicăi le-a transmis primăriilor că solicitările pentru finanţare pot fi trimise pînă pe 28 august. Cum ar veni, în cîteva zile, comunele şi oraşele trebuie să facă o documentaţie cît mai convingătoare pentru ca Guvernul să le treacă pe lista celor care vor primi bani. Serios? În cîteva zile?
Pe pagina oficială a Guvernului apare o postare intitulată „Proiecte incluse în Programul Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri”. Printre marile proiecte despre care Guvernul spune că vor fi derulate se numără construcţia spitalelor regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova şi construcţia autostrăzilor Piteşti – Sibiu şi Iaşi – Tîrgu Mureş şi a drumului de mare viteză Bucureşti – Siret.
N-am auzit ca pentru spitalele regionale să se fi organizat măcar licitaţia, nu să se fi început săparea fundaţiilor. În ceea ce priveşte drumul de mare viteză care ar trebui să plece din capitala ţării şi să ajungă la noi, în fundul ţării, la Siret, acesta e de domeniul viitorului foarte îndepărtat.
Păi, dacă nu este capabil să se ocupe de marile proiecte cu mare vizibilitate, cum crede cineva că Guvernul are de gînd să se aplece cu toată seriozitatea asupra micilor proiecte de la noi, de la ţară?
Mirela Adomnicăi nu a făcut decît să execute ordinul pe care i l-au transmis şefii de la Bucureşti, dar cred că şi dumneaei este convinsă că mare lucru nu se va întîmpla.  Că este vorba despre ceva complet neserios o demonstrează faptul că primăriile au doar cîteva zile la dispoziţie pentru a formula cererile de finanţare. Ca şi cum Guvernul ar fi aflat abia alaltăieri că anul viitor va fi Centenarul Marii Uniri.
Guvernul doar se face că face. Bucureştiul va da vreo doi lei pentru vopsit un monument şi pentru consolidat o statuie din aia mică şi un leu şi 50 de bani pentru cîteva pliante şi steguleţe, şi cu asta basta.    
Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.
 
Fiţi sociabili!