Distanța dintre Cîmpulung și Dorna, de la cer la pămînt

Se aude că între administrația publică din Vatra Dornei și agenții economici din zonă există o ruptură puternică. Oare am auzit bine? Se pare că da, din moment ce Lactalis închide fabricile de la Vatra Dornei și Floreni și pleacă cu brandul LaDorna în județul Alba și la Covasna. Pleacă de la Dorna, dar nu și de la Cîmpulung Moldovenesc, acolo unde se poate înțelege că autoritățile locale au dialog cu agenții economici. Într-un interviu acordat Radio Top, primarul PNL al Cîmpulungului, Mihăiță Negură, a declarat: ”Chiar săptămîna trecută am avut o întîlnire cu directorul de la <Rarăul>, Cătălin Mateescu, pe un subiect de autorizație de construcție. Dumnealui chiar m-a informat că Lactalisul în 2020 va investi 2 milioane de euro în dezvoltarea capacității industriale. Pînă la ora actuală, 70% din această sumă s-a materializat în ceea ce și-au propus ei ca obiective de investiții. Mai convingător este și faptul că au angajat săptămîna trecută încă cinci persoane, care s-au adăugat celor 243 de salariați ai firmei <Rarăul> deja existenți. Deci, nu este nici o problemă la Cîmpulung. Din contră, lucrurile sînt într-o direcție foarte, foarte, foarte bună”.

Același Mihăiță Negură spunea că se va ține de capul tuturor celor care nu înțeleg că trebuie ca fațadele clădirilor de la drumul european, care este mereu traversat de turiști de la deal la vale și invers, să fie renovate. Cei care nu înțeleg au parte de supraimpozitare și s-ar putea să fie și amendați, cum este cazul Poștei Române: „Clădirea nu este de patrimoniu, dar are o istorie bogată în spate, fiind un corp care s-a construit odată cu Palatul Comunal din Cîmpulung, fosta Primărie, în 1863, sub Decret Imperial semnat de Franz Joseph. (…) Trebuie să ne folosim toate căile legale, că pe cele diplomatice le-am folosit. Văd că la unii au ținut, la alții nu țin. Dacă nu țin căile legale și de rugăminți intrăm și pe zona de legislație locală”. Încă din 2018, la propunerea primarului Negură, Consiliul Local Cîmpulung a decis majorarea impozitului pe clădiri cu pînă la 500% în cazul proprietarilor din zona centrală care nu le reabilitează.

Cînd treci prin Cîmpulung Moldovenesc te încîntă clădirile proaspăt renovate și apreciezi faptul că cele care încă sînt jerpelite sînt ”învelite” de schele, în timp ce în municipiul-stațiune condus de liberalul Ilie Boncheș clădirile cu aspect proaspăt sînt ca stîlpii de telegraf, iar uneori chiar mai rar.

În Cîmpulung Moldovenesc au fost desființate garajele folosite pe post de depozite de lemne, iar în locul acestora au fost amenajate parcări, în timp ce la Vatra Dornei ce e după blocuri nu prea face bine ochiului.

În Cîmpulung Moldovenesc s-a asfaltat cînd s-a asfaltat, iar la Vatra Dornei se asfaltează acum, adică electoral.

Mihăiță Negură este mereu în contact cu cetățenii și este activ în presa tradițională și în mediul online, în timp ce pînă acum, cînd ne apropiem de alegerile locale, Ilie Boncheș a preferat să fie low profile. Probabil fiindcă știe că atunci cînd scapă la un microfon scoate niște perle de rîd și perlele de la gîtul curcanilor de ele.

Și domnul Negură, și domnul Boncheș sînt de la PNL, însă, între cele două administrații este o diferență foarte mare, pentru că, nu-i așa?, nu partidul contează, ci omul.

Chiar dacă între Cîmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei sînt doar 40 de kilometri, distanța din administrația cîmpulungeană și cea dorneană este de la cer, de la cerul pe care-l împunge cu vîrful său masivul Rarău, la pămînt, pămîntul din Vatra Dornei unde se toarnă acum asfalt. Chiar și atunci cînd plouă.

Fiţi sociabili!