Discursul de condamnare

Reporter: Aş vrea să vă provoc, dacă-mi permiteţi această îndrăzneală jurnalistică şi fiindcă este prima întîlnire a noastră din acest an care se arată extrem de dificil pentru planetă, să abordăm cîteva subiecte de interes global mondial, ca să înţeleagă şi bucovinenii noştri pe ce lume se află în actualul context geostrategic.

Politician: Haideţi să abordăm respectivele subiecte, că şi pe mine mă furnică limba la acest nou început de an, mai ales că se anunţă o serie de proiecte şi provocări liberale menite să readucă normalitate în viaţa românilor şi implicit a bucovinenilor. Cu ce subiect ai vrea să începem?

Reporter: Ca să fiu în ton cu ambianţa liberală în care convieţuim în prezent şi fiindcă preşedintele dumneavoastră tocmai a fost în Israel cu o misiune foarte importantă la nivel înalt, v-aş ruga să vă referiţi mai pe larg la acest unic moment de comemorare a victimelor holocaustului la care a participat domnia sa din partea liberalilor români.

Politician: Aici ai pus cu adevărat punctul pe i, fiindcă domul preşedinte a rezolvat ca nimeni altul problema holocaustului şi a victimelor acestuia, fapt pe care noi, liberalii români şi bucovineni, l-am apreciat ca atare.

Reporter: Cum anume a rezolvat domnul preşedinte Iohannis această problemă spinoasă a holocaustului şi a victimelor aferente, cînd există, aşa cum vedem, din ce în ce mai multe tendinţe de escaladare a xenofobiei şi a discriminării rasiale pe plan mondial?

Politician: Foarte simplu pot să-ţi răspund la această întrebare şi anume că domnul preşedinte al României a condamnat ferm printr-un mesaj ferm acest holocaust şi mai ales şi-a exprimat dezaprobarea şi speranţa că astfel de manifestări nu se vor mai repeta niciodată. Cît priveşte la noi în Bucovina, şi noi milităm pentru condamnarea holocaustului, după puterile noastre, dar cu mare determinare.

Reporter: Vă rog să fiţi mai precis şi mai specific, ca să nu creadă cititorii noştri bucovineni că vă faceţi campanie electorală.

Politician: În acest sens, am făcut la Salcea un parc industrial pentru nemţi.

Reporter: Şi care este în mod concret mesajul dumneavoastră de condamnare a holocaustului şi a victimelor acestuia? Faptul că aţi adus nemţi să muncească la Salcea transmite umanităţii un mesaj subliminal sau unul simbolic?

Politician: Nu ştiu la ce te referi mai exact, dar vreau să spun că avem deja investitori germani în parc care solicită, măsoară, fac documentaţia şi sînt interesaţi.

Reporter: De ce au veni investitorii germani la Suceava, tocmai din Germania?

Politician:  Au spus că au ales Suceava pentru a lucra în parcul industrial de la Suceava.

Reporter: Şi fiindcă tot am atins acest subiect al exodului forţei de muncă din Bucovina spre vestul Europei, dumneavoastră văd că începeţi să mizaţi pe atragerea forţei de muncă din Germania în Bucovina. De unde vreţi să mai atrageţi forţă de muncă în parcurile bucovinene?

Politician: În acest sens, trebuie să reglementăm urgent relaţia cu Ucraina, pentru ca investitorii să-şi ia forţă de muncă mai uşor din această ţară. Aşa cum de la noi pleacă în afară, trebuie să găsim soluţii.

Reporter: Va să zică, forţa de muncă bucovineană va fi compusă în viitor din germani şi ucraineni. Fără să fac aluzie la holocaust, vă mai gîndiţi şi la alte naţionalităţi?

Politician: Peste un milion de ucraineni merg la lucru în Polonia. Și putem să încurajăm să aducem forţă de muncă şi de acolo, dar şi din Republica Moldova, chiar şi la construcţia viitoarei autostrăzi. Prima dată ai noştri, dar dacă nu ai suficientă forţă de muncă să te gîndeşti şi la ceilalţi.

Reporter: Bine că nu aduceţi forţă de muncă din China, unde este epidemie mortală de Corona Virus şi ne-ar putea molipsi forţa de muncă autohtonă. Iar asta ar putea fi interpretat tot ca un fel de holocaust.

Politician: Ar putea, dar noi sîntem pregătiţi cu un discurs bucovinean de condamnare, care va pune capăt tuturor epidemiilor mortale din China.

Reporter: Ce ne facem însă cu epidemiile de pestă porcină şi de gripă aviară care fac victime în ţara noastră? Şi ce ne facem cu intoxicaţiile inexplicabile din şcolile capitalei sau cu epidemia de greve care afectează sistemul judiciar, în legătură cu anularea pensiilor speciale?

Politician: Sînt sigur că premierul Ludovic Orban pregăteşte deja un discurs de condamnare a acestor epidemii.

Reporter: Şi acum, o întrebare directă şi neașteptată: guvernul dumneavoastră va tăia majorările de pensii din luna septembrie şi va anula dublarea alocaţiilor pentru copii?

Politician: Te-ai cam obrăznicit acuma, la urmă. Poţi să-mi explici de ce?

Reporter: Fiindcă mi-am amintit de Ioan Stan pe care-l citez din memoria mea: că a fost vorba despre bîlbe ministeriale sau despre afirmaţii nefericite legate de gestiune dublă sau găuri în visteria statului, despre lipsa banilor pentru plata pensiilor, despre accize retrase si apoi reintroduse peste noapte, ori despre vîrsta de pensionare, zi de zi am fost bombardaţi cu tot felul de ştiri trăsnite, gîndite, cu siguranţă, spre a ne împiedica să descoperim adevărul.

Politician: După cum ţi-am mai spus şi o repet şi acum, în Bucovina a început Anul Macaralelor. Iar în plus, Tarom operează 13 zboruri pe săptămînă spre Bucureşti, iar din luna martie 2020 această companie va include încă cinci frecvenţe pe săptămînă pe lîngă cele deja existente.

Reporter: Iar aceste lucruri ce relevanţă au pentru bucovineni?

Politician: Bucovinenii să nu se teamă de nici un holocaust, fiindcă dacă se termină discursurile mele de condamnare a pesediştilor, vor veni discursuri de rezervă din capitală.

Fiţi sociabili!