Din păcate, ne-am autodistrus de mult

Specialistul în tăierile salariilor celor mulţi, Traian Băsescu, vorbeşte despre cît de periculoasă ar fi o creştere a pensiilor cu 40%. Întrebat într-o emisiune de televiziune dacă poate fi realizată creşterea pensiilor cu 40 de procente în condiţiile în care România este vizată de procedura de deficit excesiv, cel care a fost preşedintele Ţării nu mai puţin de 10 ani a declarat: „Dacă raportăm asta la creşterea pensiilor cu 40 %, înseamnă că vom avea un deficit de peste 6%. Sînt destule naţiuni care în iresponsabilitatea lor se autodistrug. Să nu vă mire că într-un an ca acesta să dubleze alocaţiile, să mărească pensiile cu 40%. Sînt reprezentanţii aleşi pe care i-a delegat să distrugă această ţară. Dacă vine vorba despre creşterile anunţate politic şi se află reflectate în legi, cu contribuţia largă a celor două partide mari, ne pregătim de autodistrugere”.

Traian Băsescu, un om extrem de bine informat şi care are o bogată experienţă acumulată ca ministru, primar general al Capitalei şi preşedinte al României, trebuie că ştie ce vorbeşte. Foarte probabil că domnul Băsescu are perfectă dreptate atunci cînd spune că o creștere atît de substanţială a pensiilor ar fi catastrofală, mai ales că destule voci avizate din domeniul economic susţin că din cauza noului coronavirus omenirea este aproape să se confrunte cu o criză mai accentuată decît cea din 2008.

Foarte probabil că Traian Băsescu are perfectă dreptate atunci cînd spune că România nu are cum să susţină o creștere a pensiilor cu 40%. Însă, de ce nu are? Nu are, fiindcă Traian Băsescu şi toţi cei care s-au instalat pe scena politică a Ţării de zeci de ani şi nu se mai dau duşi de-acolo au distrus economia românească pas cu pas, vorba profesorului de la Sibiu, care s-a înfipt nemeritat în fotoliul de la Palatul Cotroceni. Fabricile şi întreprinderile, despre care s-a tot spus că sînt energofage, au fost tăiate şi vîndute la fier vechi, iar în locul acestora nu s-a pus nimic. Tot politicienii de toate culorile au dat pe nimic resursele Ţării contra şpagă, pentru că-s nepregătiţi ori pentru a se pune bine cu vreun stăpîn sau altul din afara graniţelor. Din cauza politicilor falimentare ale politicienilor milioane de români au luat calea străinătăţii, contribuind la creșterea PIB-ului din ţările în care s-au stabilit, în loc să fi făcut asta în ţara în care s-au născut. Normal ar fi fost ca acum să fie de unde creşte pensiile cu 40%, şi nu să nu fie de unde, iar Traian Băsescu să aibă motiv să iasă şi să declare că ne paşte autodistrugerea dacă acest lucru se va întîmpla. Din păcate, ne-am autodistrus de mult.

Fiţi sociabili!