Diaspora

Reporter: Ca să nu vă aburesc cu vreo introducere în subiect, am să vă întreb brusc ce părere aveţi de faptul că România se clasează pe locul cinci în ceea ce priveşte numărul total de emigranţi şi are cea mai ridicată rată de emigraţie din principalele zece ţări de origine pentru imigranţii din ţările OCDE.

Politician: Ce părere să am? O părere bună.

Reporter: De ce ziceţi că-i bună, din moment ce numărul emigranţilor români pare neobişnuit de mare comparativ cu populaţia României. În 2015/2016, 17% din persoanele născute în România locuiau în ţări OCDE iar intenţia de emigrare rămîne foarte ridicată în România şi în Bucovina noastră, în special în rîndul tinerilor. 

Politician: Ce părere să am, decît o părere bună? Tu ce altă părere îmi sugerezi?

Reporter: Eu nu vă sugerez nici o altă părere, dar vreau să insist că aproape o jumătate din tinerii din România între 15 şi 24 de ani au indicat că intenţionează să emigreze. Situaţia pieţei de muncă din România este un factor major care explică nivelul ridicat al intenţiei de emigrare în ţara noastră, notează autorii studiului.

Politician: Foarte bine că o jumătate din tinerii din România între 15 şi 24 de ani au indicat că intenţionează să emigreze. Vroiai să indice pe dos?

Reporter: Eu nu am dreptul să vreau sau să nu vreau, însă pe dumneavoastră nu vă îngrijorează, în calitate de politician bucovinean responsabil, această statistică îngrijorătoare pentru situaţia noastră economică?

Politician: Nu mă îngrijorează deloc. Eu chiar mă bucur de această statistică.

Reporter: Vă rog să vă explicaţi, ca să înţeleagă şi cititorii care au mai rămas prin ţară şi prin Bucovina şi care se arată şi ei îngrijoraţi de această statistică. Ce explicaţii le oferiţi cititorilor?

Politician: Explicația este la mintea cocoşului de munte din Bucovina. Mai precis, anul acesta se va desfășura a IV-a ediție a Lunii Diasporei, care este adresată atît sucevenilor care trăiesc în afara granițelor țării, cît și celor din comunitățile istorice, cu care județul Suceava colaborează în diverse proiecte.

Reporter: Şi cu ce-i încălzeşte pe bucovinenii rămaşi în sărăcie şi subdezvoltare pe plaiurile noastre mioritice această a IV-a ediţie a Lunii Diasporei unde dumneavoastră vă adresați atît sucevenilor care trăiesc în afara granițelor țării, cît și celor din comunitățile istorice, cu care județul Suceava colaborează în diverse proiecte?

Politician: Trebuie să-i încălzească mai ales faptul că în acest an evenimentele vor începe la Suceava în data de 22 iulie 2019, la Cetatea de Scaun, cu o întîlnire la care participă profesori români din Diaspora, beneficiari ai proiectului „Diaspora – Educație și Formare, Ambasador de Bucovina”, inițiat și realizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” și Consiliul Județean Suceava, în calitate de partener. Şi mai ales faptul că la Mănăstirea Putna, de la ora 11:00, va fi inaugurat și drumul turistic Via Transilvanica.

Reporter: Parcă în primăvară strigaţi că Bucovina are nevoie de autostrăzi, nu de drumul turistic Via Transilvanica. Drumul ăsta de unde şi pînă unde duce?

Politician: Cum unde duce? Duce la evenimentele și manifestările Tîrgul Meșterilor Populari de la Muzeul Satului din Suceava și Întîlniri Bucovinene de la Cîmpulung Moldovenesc (26 – 28 iulie), la Turneul Internațional de Fotbal pentru juniori sub 16 ani „Patru Regiuni pentru Europa” (4 – 9 august), la Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” de la Cetatea de Scaun (15 – 18 august), la Bucovina Rock Castle (23 – 25 august), la Programul „Ai verde în Bucovina” – Sărbătoarea muntelui de pe masivul Rarău (25 august) și la Tabăra de creație din județul Suceava pentru elevi de etnie română din regiunea Cernăuți, Ucraina. Tot drumul ăsta duce şi la dezbaterea „Fii alături de copilul tău, oriunde te vei afla!”, care va începe de la ora 10:00 în sala de ședințe a Primăriei din Gura Humorului. Şi mai duce şi la dezbaterea care va avea ca temă problematica copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și este organizată cu sprijinul echipelor mobile din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.

Reporter: Insist să-mi răspundeţi ce folos au bucovinenii care nu fac parte din diaspora de pe urma acestor evenimente şi manifestări?

Politician: Stai că n-am terminat cu foloasele pentru bucovinenii noştri. O altă dezbatere, pe tema „Copiii românilor din Diaspora”, va avea loc pe 12 august, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. De asemenea, pe 15 august, în cadrul proiectului „Pelerin în Bucovina”, vor fi organizate trasee de pelerinaj la Putna, Cacica și Hagigadar. În aceeași zi vor mai avea loc „Sărbătoarea Diasporei” la Cacica, Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești și Festivalul de folclor al minorităților „Din Obcini cîntec răsună” – Moldovița. Pe 22 august, de la ora 10:00, în sala „Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ din Suceava va fi organizată o campanie de informare privind drepturile românilor care aleg să muncească în Uniunea Europeană, la care vor participa reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ai instituțiilor descentralizate din județ și primari suceveni.

Reporter: După ce participă la toate aceste evenimente, bucovinenii noştri care au rămas în Bucovina ce-ar trebui să facă să se bucure şi ei de asemenea programe şi manifestări?

Politician: N-au decît să se înscrie în diaspora. Cine-i opreşte?

Fiţi sociabili!