Dezamăgitorul Gheorghe Flutur

Ca de obicei, nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită. Sau măcar necomentată răutăcios. Responsabil cu comentariul a fost consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir într-o şedinţă on-line a Consiliului Judeţean Suceava, în care acesta a avut şi rolul de ridicător pentru preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Domnul Cuşnir a spus că a observat că „această conducere militară își arogă tot felul de realizări la Spitalul Județean Suceava. Trebuie să le aducem aminte că Spitalul Județean Suceava avea 27 de ventilatoare înainte de criza Covid -19, iar ca ordin de comparație, Spitalul din Brașov avea nouă ventilatoare”. Domnul Cuşnir a adăugat că diferenţa pînă la 42 de ventilatoare, cîte se aflau săptămîna trecută la Spitalul Judeţean, a fost completată de mediului privat, ONG-uri și Biserica Catolică, iar implicarea conducerii militare a fost zero.

Corect pînă la un punct. Este adevărat că nu societatea civilă, mediul privat şi Biserica Catolică au dotat spitalul cu ventilatoare, însă niciodată medicii militari nu au spus că ei ar fi făcut-o. Din contră, le-au mulţumit public tuturor celor care au făcut consistentele donaţii, donaţii care nu au însemnat doar ventilatoare.

Dan Ioan Cuşnir a avut dreptate parţial şi atunci cînd a mai spus în şedinţă că „generalul în rezervă Oprea a generat numai scandaluri naționale”. Fostul comandant militar al Spitalului Judeţean, Ionel Oprea, a avut unele ieşiri publice aiuristice, însă, pe de altă parte, o persoană foarte apropiată situaţiei, care vine din „iarbă” cum se spune în termeni fotbalistici, care s-a intersectat profesional cu doctorii militari trimişi la Suceava mi-a spus că generalul în rezervă a făcut o treabă bună şi că-i este recunoscător pentru asta. Şi nu doar generalului în rezervă, ci şi medicilor militari activi care au scos Spitalul Judeţean din nenorocirea în care-l băgase COVID-ul.

Cînd vorbim despre conducerea militară care săptămîna trecută a predat comanda conducerii civile nu trebuie să ne uităm numai la generalul Oprea şi la măsurile şi declaraţiile lui, unele dintre ele greşite, ci trebuie să ne gîndim la cei care au muncit din greu sub comanda domniei sale.

Să vină acum domnul Cuşnir şi să spună în şedinţa de Consiliu Judeţean din ziua în care medicii militari se pregăteau să plece: „Să ne lase să ne gospodărim noi cum știm, pentru că din cîte am aflat eu de la spital, ei nu au făcut nimic în plus decît spălatul aleilor din curtea interioară a spitalului” reprezintă o mare jignire pentru cei care au venit la Suceava cînd Sucevei i-a fost greu.

Însă, o şi mai mare jignire este reprezentată de declaraţia preşedintelui PNL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a lovit din plin mingea ridicată la fileu de Dan Ioan Cuşnir: „Chiar dacă au fost chestiuni care nu au funcționat cum trebuie, trebuie să le conștientizăm și să le îmbunătățim, dar nu putem neglija investițiile făcute pînă acum la Spitalul Județean Suceava. Are dreptate domnul Cușnir în ceea ce spune. Să facem front comun să avem noi grijă de Suceava, că doar nu vor avea unii care vin și pleacă”.

Tot Gheorghe îl chema şi pe Gheorghiu-Dej, dictatorul care a contribuit la paradirea țării ăsteia. Care Gheorghiu Dej l-a fugărit pe Regele Mihai I pentru că, pe lîngă faptul că era rege, provenea dintr-o familie de venetici, şi nu era un român de-al nostru verde, care ştie el cum stă treaba şi cum trebuie făcut. Ce ne trebuie nouă regi străini? Las’ că punem dictatori de-ai noştri să ne conducă! Ce ne trebuie nouă, bucovineni frumoşi, deştepţi, harnici şi pricepuţi la toate cele să ne comande şi să ne înveţe ce să facem nişte străini? Acum, că lucrurile s-au liniştit să ne lase-n pace să ne vedem de-ale noastre, iar ei să-şi vadă de drum.

Asta-i celebra ospitalitate bucovineană pe care Gheorghe Flutur a cîntat-o pe la toate festivalurile de folclor şi de proţap. Asta-i mulţumirea pe care Gheorghe Flutur le-o arată unor oameni care ne-au ajutat într-o vreme cînd dumnealui era pe nicăieri, iar spitalul trăgea să moară. După o perioadă în care a aşteptat să se mai calmeze valul de furie publică care s-a abătut asupra sa, domnul Flutur a apărut în public mai curat, mai uscat şi mai hotărît să dea „topoare” în stînga şi-n dreapta ca niciodată. Dezamăgitor. 

Fiţi sociabili!