Defăimarea

Reporter: Ştiu că aţi fost şi tocmai v-aţi întors de la Capitală, unde a avut loc marele eveniment PSD de prezentare oficială în public a gagicii lui Dragnea. Vă întreb direct şi nemijlocit: aţi participat cu trup şi suflet la acest eveniment?

Politician: Nu pot nici să vă confirm, dar nici să vă infirm că am participat în felul în care mă întrebaţi dumneavoastră. E ca şi cum m-aţi întreba dacă Dragnea a participat la evenimentele date de SRI.

Reporter: Şi dacă v-aş întreba treaba asta, ce mi-aţi răspunde?

Politician: Subiectul legat de participarea la evenimente e un subiect pe care l-am discutat şi cu domnul Maior, şi cu domnul Horia Georgescu, probabil că o să îl discutăm şi cu domnul Coldea. Domnul Maior a spus că a fost ca o masă de Crăciun, la care au participat nişte persoane. Am înţeles că au fost mai multe persoane. Sigur că, în momentul în care o să ştim exact care au fost persoanele toate, că nu au fost doar două sau trei, o să le prezentăm în spaţiul public.

Reporter: Haideţi să nu ne mai ascundem după piersici şi alţi arbuşti de camuflaj SRI şi să vorbim mai pe şleau, ca de la bărbat la bărbat: vă mai întreb o dată pentru ultima dată direct şi nemijlocit: aţi participat cu trup şi suflet la acest eveniment de prezentare oficială în public a gagicii lui Dragnea?

Politician: Nu pot nici să vă confirm, dar nici să vă infirm că am participat în felul în care mă întrebaţi dumneavoastră.

Reporter: Ce anume vă opreşte să-mi confirmaţi sau să-mi infirmaţi treaba asta?

Politician: Faptul că unele dintre ele sînt apărute în spaţiul public ca persoane. Şi marele eveniment PSD de prezentare oficială a gagicii lui Dragnea nu se compară nici pe departe cu ocazia Zilei Naţionale a României, cu ocazia Zilei SRI sau cu centenarului de anul acesta.

Reporter: Mai mult nu-mi puteţi spune despre anumite persoane apărute în spaţiul public ca persoane?

Politician: Tot ce vă pot spune este că sînt apărute în spaţiul public ca persoane. Şi mai pot să adaug că unele persoane au fost mai des, altele mai rar, dar că persoanele apărute în spaţiul public se confirmă că au participat şi nu este nimic rău în acest lucru – să existe şi o discuţie informală şi o întîlnire informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale.

Reporter: Pe alocuri, vorbiţi cam ca Claudiu Manda cînd iese de la comisia SRI şi nu spune nimic.

Politician: N-am încotro, că aşa-i la noi în partid de cînd cu democraţia asta internă de după congres şi în legătură cu legea defăimării care apare la orizont.

Reporter: Despre legea aceasta puteţi să-mi vorbiţi sau să-mi declaraţi ceva mai precis decît despre prezentarea oficială în public a gagicii lui Dragnea?

Politician:  Eu atîta pot să afirm, că dacă vrei să fii naţionalist cum e americanul, care stă cu steagul pe casă, ca francezul, polonezul ori ca ungurul măcar, trebuie să existe o astfel de lege a defăimării în care măcar să îţi respecţi faptul te-ai născut în ţara şi eşti român.

Reporter: Şi dacă nu pot pur şi simplu să fiu naţionalist ca americanul cu steagul pe casă sau ca francezul sau ca ungurul, asta înseamnă că-mi defăimez ţara? Că eu n-am casă, fiindcă n-am prins programul prima casă şi nivelul de trai nu-mi permite. Şi atunci pe ce să-mi pun steagul, dacă mă înţelegeţi ce zic.

Politician: Chestiunile astea care te deranjează se discută în interiorul ţării şi în interiorul partidelor. Deci nu care cumva să le discuţi în afara ţării. Le discutăm noi între noi, de la om la om.

Reporter: Permiteţi deci aşadar să vă întreb, de la om la om, cum este definită defăimarea ţării? Că aş vrea să-i informez şi pe cititorii mei ca să nu-şi mai defăimeze aiurea ţara în care s-au născut.

Politician: Nu mă întrebaţi pe mine. E ca şi cum m-aţi întreba pe mine, care sînt politruc, despre cultură sau pe un artist prăpădit despre politică. Întrebaţi-i pe alţii. Deci cei care trebuie să spună, în domeniul respectiv, cum trebuie incriminată sau care sînt limitele defăimării, cum trebuie definită defăimarea ţării sînt specialiştii în domeniul defăimării, adică magistraţii.

Reporter: Eu am o întrebare concretă, dacă vreţi sau puteţi să-mi răspundeţi la dînsa: dacă eu n-am casă, fiindcă n-am prins programul prima casă, şi declar că nivelul de trai nu-mi permite, asta înseamnă că-mi defăimez ţara?

Politician:  Eu atîta vă zic: trebuie făcută o lege care să dea dreptul statului român să corecteze aceste lucruri.

Reporter: Adică să-mi de casă şi mie?

Politician: N-ai înţeles. Să te bage la puşcărie pentru defăimare.

Reporter: Aşa se prevede în lege? Parcă ceva nu-i în regulă de cînd umblă preşedintele Dragnea la gagici.

Politician: Poate n-ar fi rău să te gîndeşti că responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă fiecare şi, pînă la urmă, interesul de a apăra ceea ce numim în mod generic imaginea ţării, interesul naţional, nu ar trebui să cuprindă nişte norme mai stricte, pentru că văd că responsabilitate nu există, declaraţiile se fac cu o uşurinţă nepermisă, interesul naţional al României şi imaginea sînt afectate şi pentru lucrul ăsta nimeni nu păţeşte nimic.

Reporter: Acuma am înţeles de ce nu vreţi să vă referiţi la marele eveniment PSD de prezentare oficială în public a gagicii lui Dragnea. Vă temeţi de puşcărie!

Politician: Nu mă tem, fiindcă cei care atrag atenţia că un grup de crimă organizată vrea să scufunde România doar pentru a nu intra la închisoare sînt cei care îşi apără ţara, nu o defăimează.

Fiţi sociabili!