Deep Purple 21-40-4

Săptămîna trecută s-a mai produs un eveniment care acum vreo 8 ani, dacă m-ați fi întrebat, v-aș fi răspuns că este absolut imposibil. De ce? Păi, fiindcă grupul despre care vorbim astăzi părea în prăbușire totală, concertul pe care l-am văzut la Cluj stîrnindu-mi doar milă. Au renăscut însă aproape miraculos, iar faptul este demn de toată admirația. Pe scurt: e vorba despre noul disc al grupului Deep Purple, al 21-lea album al lor de studio, și totodată cel mai de succes din ultimii… 40 de ani!

Succesul e demonstrat de faptul că albumul, intitulat „Whoosh”, a intrat direct pe locul IV al clasamentelor din Marea Britanie. Ei, acum, că ați primit și explicația pentru numerele înșirate în titlul din această săptămînă al rubricii, să trecem la detalii. Așadar, precedentul album Deep Purple care să fi urcat atît de sus în clasamente datează din 1980, se intitulează „Deepest Purple” și a ajuns atunci chiar pe locul I, dar sînt convins că și „Whoosh” o va face, cel mai plauzibil chiar săptămîna următoare. Vă țin la curent. Mai trebuie spus și că înregistrările au fost făcute în Nashville, Tennessee, iar producător a fost un anume Bob Ezrin, cel care se ocupase în această calitate și de precedentele două albume ale grupului, „Now What?!”, din 2013, și „InFinite”, din 2017. Bob Ezrin este o celebritate printre producători, printre numele cu care a lucrat numărîndu-se coloși ai rock-ului.

Chestia însă cu adevărat senzațională e că el este și compozitor, ba mai cîntă și la keyboards, astfel încît pe albume din istoria rock-ului Ezrin apare în această triplă calitate: producător, compozitor, keyboard-ist de studio! Ca să înțelegeți exact ce spun, aflați că a compus și interpretat piese pe „The Wall” și „A Momentary Lapse of Reason” (Pink Floyd), „Destroyer” (Kiss, acesta fiind cel mai bine vîndut album al grupului!), Lou Reed, Taylor Swift, Rod Stewart, lista fiind realmente copleșitoare. A cîntat ani întregi alături de Alice Cooper, ba i-a și produs cele mai vîndute albume, clasicele „School’s Out” și „Billion Dollar Babies”, Alice Cooper numindu-l „George Martin al nostru”! Ce mai, „Whoosh” are asigurat locul I!

Fiţi sociabili!