De la Sala Sinodală, la Piaţa Agroalimentară

La 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara n-avem Sală Sinodală, dar avem o placă aniversară la fosta vamă de la Iţcani, o piaţă agroalimentară la Burdujeni, o statuie ecvestră a lui Ştefan cel Mare şi un Consiliu Judeţean care organizează şedinţe solemne

De la Sala Sinodală, la Piaţa Agroalimentară

La fix 100 de ani de cînd în Sala Sinodală a Catedralei Mitropolitane de la Cernăuţi a fost citită moţiunea cu privire la Unirea Bucovinei cu Ţara, la Suceava au avut loc mai multe evenimente dedicate evenimentului.

Sală Sinodală n-avem, dar avem în schimb o placă dezvelită în zona Centrofarm, pe strada Gheorghe Doja, acolo unde a fost vama, o piaţă agroalimentară la Burdujeni, care a fost redeschisă după ce a fost modernizată, o statuie ecvestră a lui Ştefan cel Mare, care a fost refăcută, şi un Consiliu Judeţean care a organizat o şedinţă solemnă.

Nu-i mai avem pe Dionisie Bejan, Iancu Flondor, Radu Sbiera, Paul Gore, Gheorghe Marcu, Onisifor Ghibu, Vasile Bodnarescu, Ion Nistor, Iacob Zadik, Eudoxiu Hurmuzachi, Vasile Şandru Alboi şi Ioan Candrea, în schimb îi avem pe Mirela Adomnicăi, Ion Lungu, Gheorghe Flutur, Ludovic Orban, Vasile Blaga, Ioan Stan, Virginel Iordache, Maricela Cobuz, Gavril Mîrza, Angelica Fădor, Ioan Balan, Daniel Cadariu, Bogdan Gheorghiu, Dumitru Mihalescul, Ştefan Alexandru Băişanu, Ilie Niţă, Gheorghe Niţă, Viorel Seredenciuc, Lucian Harşovschi şi Marian Andronache.

Mai avem şi consilieri locali şi judeţeni care au participat la unul, două sau mai multe evenimente organizate cu prilejul Unirii Bucovinei cu Ţara cînd de Primăria Suceava, cînd de Consiliul Judeţean.

Istoria va consemna un lucru mai puţin întîlnit pe aceste meleaguri binecuvîntate, şi anume acela că la prezidiile şi la microfoanele manifestărilor a fost loc pentru toată lumea, indiferent de sex, religie şi apartenenţă politică, semn că se poate.

Şi cum avem sute de fotografii de la aceste evenimente, am zis să publicăm măcar 12 din acestea, ca să aibă la ce se uita sucevenii peste 100 de ani. În pagina 3.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!