De la oul lui Flutur la logoul lui Lungu

După pauza de nouă ani survenită ca urmare a dispariţiei oului intrat în Academia Recordurilor, centrul Sucevei a redevenit atractiv pentru iubitorii de selfie-uri graţie logoului oraşului   

De la oul lui Flutur la logoul lui Lungu

Centrul Sucevei a redevenit un loc căutat de cei care doresc să-şi facă un selfie. Acest lucru se întîmplă după ce a fost montat logoul oraşului, care în loc de litera „V” are o inimă.

Timp de 9 ani nu prea şi-a făcut lumea selfie-uri pentru că nu avea cu ce, după ce oul uriaş a fost mutat pe platoul Cetăţii de Scaun, unde zace şi-n ziua de astăzi. Datorită logoului ne-am adus aminte că Suceava a avut cîndva un ou, care a fost inclus în Academia Recordurilor (care nu folosesc la nimic). Multă panaramă s-a făcut de oul uriaş din fibră de sticlă, mai ales că acesta a şi fost sfinţit cu mare pompă de un sobor de preoţi condus de chiar arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt PreaSfinţia Sa Pimen. La momentul sfinţirii acestuia, în aprilie 2009, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, aprecia efortul municipalităţii de a realiza un „ou-monument”. Primarul Ion Lungu spunea că oul reprezintă un „simbol al Bucovinei” şi că desenul de pe acesta a fost realizat cu aprobarea Înaltului Pimen, folosindu-se culorile tradiţionale: roşu simbolizînd sîngele lui Isus Hristos, negrul eternitatea, iar galbenul lumina. Primarul a mai spus că oul cu o înălţime de 7,25 metri, diametrul de 4,6 metri şi greutatea de 1,8 tone a fost înregistrat ca cel mai mare ou tradiţional de Paşti din lume, lucru care a adus toate televiziunile la Suceava, făcîndu-se astfel reclamă oraşului. O reclamă care în alte condiţii ar fi costat mai mult decît a costat oul.

La 10 ani distanţă de la montarea unui ou uriaş în centrul Sucevei avem răspunsul la o întrebare care pînă acum nu şi-a găsit răspunsul. Oul a fost al lui Gheorghe Flutur, cum se zvonea, sau a fost al lui Ion Lungu? Răspunsul în pagina 3.

După sfinţirea oului cu soborul, primarul Ion Lungu declara că oul va deveni simbolul oraşului alături de Cetatea de Scaun şi că urma ca pînă la Sărbătorile Pascale din 2010 să fie dată jos folia autocolantă de pe el pentru a fi pictat. La sfîrşitul lui februarie 2010, Gheorghe Flutur anunţa că oul va fi pictat pînă de la Paşti, dar şi că acesta urmează să fie mutat la Muzeul Satului Bucovinean de lîngă Cetatea de Scaun, pentru că centrul Sucevei va intra într-un proces de reabilitare, transformîndu-se în şantier. Oul a fost mutat şi mutat a rămas. Selfie-uri cu oul marginalizat îşi mai fac turiştii din an în Paşte şi cînd are loc Bucovina Rock Castle, iar platoul Cetăţii se umple de corturile rockerilor.

Această colecţie de întîmplări şi declaraţii tot nu ne-a putut lămuri dacă oul a fost al lui Gheorghe Flutur sau al lui Ion Lungu. Însă, lucrurile au fost clarificate de primar pe 6 decembrie, cînd, invitat la Radio Top, acesta a vorbit despre cît de apreciat este logo-ul oraşului, ocazie cu care a recunoscut că mai sînt şi unele voci critice, lucru pe care-l consideră firesc într-o societatea în care există libertatea ca toată lumea să-şi exprime sincer părerile. Ei bine, Ion Lungu a spus că logo-ul reprezintă iniţiativa sa, în timp ce oul a fost un proiect al lui Gheorghe Flutur.

Iată cum una dintre marile enigme postdecembriste ale Sucevei a fost elucidată. Acum chiar că putem să fim mai relaxaţi şi să-l aşteptăm cu zîmbetul pe buze pe Moş Crăciun, care sperăm că nu va veni cu cel mai mare ren gonflabil din lume, pe care să-l lase în centrul Sucevei pentru a fi sfinţit de Înaltul Pimen.

Sorin AVRAM 

Fiţi sociabili!