De ce să-l omori pe Ginger Baker?

La ora cînd scriu eu această rubrică (joi, 26 septembrie) site-urile de rock au preluat comunicatul venit din partea familiei sale care anunța că Ginger Baker „se află internat în stare critică”. Lucrul acesta nu pare tocmai surprinzător pentru un domn în vîrstă de 80 de ani, care a mai și dus o viață extrem de agitată și care a fumat cîteva pachete de țigări pe zi vreme de cîteva zeci de ani.

Uluitor însă este faptul că niște agenții de presă și niște site-uri s-au grăbit să-i anunțe… decesul! Tocmai de aceea a și fost emis comunicatul despre care vorbesc mai sus. Îmi exprim acum și aici speranța că Ginger va depăși cu bine și acest moment critic, după cel din 2016, cînd a suferit și o intervenție chirurgicală pe inimă, la puțină vreme după ce în 2013 fusese diagnosticat cu „afecțiune pulmonară cronică obstructivă”.

Ginger Baker este considerat de mai toată lumea muzicală ca fiind cel mai bun toboșar din întreaga istorie a rock-ului. Într-un documentar făcut cu vreo două decenii în urmă, o sumă de toboșari celebri încercau să explice pe înțelesul iubitorilor de muzică felul în care bate Ginger Baker, căzînd toți de acord că spre deosebire de oricare din ei, la el bătăile nu se aud sacadat, una după cealaltă, ci curg într-un fel perfect fluid, ca apa dintr-o cascadă. Absolut valabil. Dacă nu ați ascultat pînă acum, vă recomand să luați oricare album Cream și să fiți atenți la tobe. Mai trebuie spus și că prezența pe scenă era una cu adevărat excepțională, spectaculoasă la extrem, singurul cu care Ginger ar putea fi comparat fiind un (alt) dement, desigur Keith Moon de la The Who. Mai trebuie arătat și că (lucru rarisim la toboșari) Ginger Baker este și un compozitor remarcabil, ba și un leader înnăscut, lupta sa cu Jack Bruce pentru supremație în Cream fiind notorie, cel de-al treilea membru al grupului fiind doar simplu spectator. Atenție: pe spectator îl cheamă Eric Clapton!

Sper din suflet ca zilele lui Ginger Baker să nu se sfîrșească acum. De fapt, niciodată.

Fiţi sociabili!