Daţi-i Cezarului ce-i al Primarului

Cezar CioatăViaţa de parlamentar este complicată. Cel puţin asta ne-a dat de înţeles deputatul Partidului Conservator, Cezar Cioată. Nu ştiţi cine este domnul Cioată?

Ei bine, în 2012, cînd domnu’ Dan încă mai era pe val şi încă mai ameţea poporul cu televizorul, suceveanul Cezar Cioată s-a înscris în PP-DD. A candidat din partea partidului lu’ domnu’ Dan în Colegiul uninominal 9 Vatra Dornei şi a obţinut 4.128 de voturi. Scorul a fost mai mult decît bunicel pentru un inginer mecanic, angajat la mina Crucea, care nu prea făcuse mare brînză în politică pînă atunci. Totuşi, voturile obţinute de domnul Cioată au fost puţine în comparaţie cu cele ale contracandidatului său, Dumitru Pardău, care tocmai trădase PDL-ul şi se înscrisese în USL. La alegerile de acum trei ani, domnul Pardău a obţinut 13.441 de voturi. Chiar dacă diferenţa a fost uriaşă, ambii candidaţi au ajuns în Parlamentul României.

Numai că, pînă acum, doar unul a ieşit în evidenţă. Este vorba despre domnul Cioată, care, deşi proaspăt intrat în politică, şi-a însuşit foarte repede metehnele mult mai experimentaţilor săi colegi din Parlament.

Înainte să aibă grijă de popor, deputatul a avut grijă de familia sa. De pildă, şi-a angajat soţia, adică pe Anca, la biroul parlamentar al senatoarei Steliana Miron. La acea vreme, doamna Miron activa în partidul lu’ domnu’ Dan. Apoi, Cezar Cioată a început să se mute de la un partid la altul, astăzi fiind preşedintele PC Suceava. Şi Steliana Miron a plecat din PP-DD, astăzi fiind membră a noului PNL. Doamna Miron şi-a anunţat candidatura la Primăria Rădăuţi. Domnul Cioată… Ei bine, despre domnul Cioată continuăm să scriem în pagina 3.

 

Deputatul Cezar Cioată s-a făcut foarte repede remarcat în peisajul politic. În ultimii trei ani, acesta a demisionat de două ori din PP-DD. Acum este preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PC. Cît despre activitatea parlamentară a deputatului de Vatra Dornei, n-ar fi mare lucru de spus. Domnul Cioată este membru al Comisiei de mediu şi echilibru ecologic. În această calitate, în septembrie 2013, deputatul a  participat la o întrunire cu Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, ONG-ul care a iniţiat campania „Salvaţi Roşia Montană”. Întrunirea a avut loc acasă la domnul David. Deşi era musafir, domnul Cioată i-a reproşat gazdei sale că nu s-a îmbrăcat frumos pentru dezbatere. Atunci, Eugen David l-a dat afară  pe deputatul nepoliticos. Întreaga scenă a fost filmată şi postată pe internet. În scurt timp filmuleţul a devenit viral, iar domnul Cioată a intrat în gura ecologiştilor şi în cea a presei bucureştene.

Deputatul ne-a declarat că anul viitor nu va mai candida la Parlamentul României, dar nu din cauza episodului neplăcut în care a jucat rolul principal. Acesta este nemulţumit că cei trei ani  pe care i-a petrecut în Parlament nu-i vor aduce un spor de vechime pe cartea de muncă: „Dacă stăteam liniştit la Crucea, anul viitor pe 1 mai ieşeam la pensie, pentru că aveam 15 ani de subteran. Anii petrecuţi în Parlament contează la vechime la fel de mult ca armata şi facultatea”.

Întrebat ce va face după ce-şi va termina mandatul, deputatul a răspuns: „Este posibil să mă întorc la postul meu de la Crucea. La fel de posibil este să candidez la Primăria Broşteni, pentru că ţin mult la locul meu natal. În ultimul timp, oraşul meu natal a avut doar primari penali”.

Domnul Cioată este al patrulea parlamentar din judeţul Suceava care a anunţă că vrea să se facă primar. Primii au fost Alexandru Băişanu şi Ioan Balan, ambii de la noul PNL, care şi-ar dori să candideze la Primăria Suceava. A urmat senatoarea Steliana Miron, de la acelaşi PNL, care a spus că vrea să devină primar al municipiului Rădăuţi. Au rămas 13 parlamentari care nu şi-au anunţat candidaturile la diverse primării. Dar mai e timp pînă în primăvara anului viitor.

 

Oana ŞLEMCO

 

Fiţi sociabili!