Damele scoase din pălărie

De cîteva zile, scandalul de pe scena politică este concurat, în media, de o – citez eticheta cu firească îndoială – „megabombă”(!?): frumoasa soţie topmodel a unui tînăr şi ambiţios politician l-ar fi înşelat, îndelung, cu fostul patron al unui club de fotbal. Se vede treaba că bietul băiat, dăruit acum cu a doua pereche de coarne zdravene, boureşti, n-are noroc în amor: şi prima nevastă l-a înşelat, fugind în lume cu naşul lor de cununie.

Recent, remarcabilul jurnalist Răzvan Ioan Boanchiş, anticipînd parcă noul „lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, se lamenta într-un articol: nu mai avem nici „dame de clasă” (prefer eufemismul „damă” termenului neaoş, din cinci litere, folosit de autor)! Citîndu-l trist pe Brâncuşi („V-am lăsat proşti şi săraci, v-am găsit şi mai proşti, şi mai săraci!”), R.I.B. constată că elite au şi „damele”, în condiţiile în care sîntem „dame” toţi, de la ziarişti la miniştri. Şi regretă că azi nu ne mai putem lăuda nici cu hetaire de mare graţie. Ca model, o invocă pe Miţa Biciclista, amanta a doi regi – Ferdinand i-a dăruit şi un palat – şi în al cărei baldachin au avut parte de serbări galante N. Grigorescu şi O. Goga.

Spicuiesc din deliciosul text. „(Miţa) a fost doar o damă, chiar dacă de lux, într-o epocă în care România era privilegiată de femei scînteietoare din toate punctele de vedere, precum Regina Maria, Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu, Cella Delavrancea. Ce avem azi? Despre precupeţele din politică mă abţin să scriu. Trec direct la javrele din şoubiz. Iau cinci tîrîturi. Prima stă la Monte Carlo. Nu o descriu, că s-a apucat îndelung – dar nu îndeajuns – mozolita de scris. (…) A doua a divorţat de un chitarist ca să se mărite cu un maseur turc. A treia s-a căsătorit, înainte să-şi dea bacalaureatul, cu un pitic bătrîn, care era libidinos şi în tinereţe. Pe urmă a divorţat de divina pocitanie (…) şi a fugit în SUA cu un chinez. Ce dracu’, arabii soră-sii nu mai erau buni?! A patra s-a făcut cunoscută ca gagica  unui homosexual. Azi, oscilează între un prezentator meteo – băiat cuminte, dar prostit – şi un fotbalagiu oligofren (…). A cincia suferea, ieri, dar suferea cumplit şi purta o pălărie de ducesă britanica (frumoasă pălăria, nimic de obiectat!) la înmormîntarea fostului soţ, despre care a zis, în urmă cu nişte ani, că e „beţiv, gras, bătrîn şi sărac”. În realitate, omul a fost un erou. Biata Miţa Biciclista! Dacă trăia azi, le chema degeaba la o reciclare, la un masterat pe tîmpitele astea, că nu se lipea nimic de ţărănci”.

Analiza intransigentului jurnalist este corectă. Cu o observaţie esenţială: cu pălărie şi silicoane, ori fără, aceste femei oarecare ar fi rămas anonime dacă nu le-ar fi „scos din pălărie”, cu obstinaţie, o presă lipsită de criterii, subiecte, profesionalism. Asta ca să parodiez titlul – „Damele din pălărie” – excelentului roman scris de vecinul meu de Iţcani, George Tudor (Inimă Rea), carte pe care v-o recomand călduros! O parvenită ca Monica nu-i singura fată abuzată de „peştele” ei, dar care izbuteşte să „pape banii babacei”, Mihaela nu-i prima femeie care se iubeşte cu un tinerel oarecare, de teama îmbătrînirii şi uitării. De fapt, nici nu aş da vină acestor femei care şi-au făcut un stil – şi o resursă – de viaţă din ridicatul poalelor în cap. Păcatul, vina aparţin mediei care le-a „făcut” dive. Prezentîndu-le năravurile – lăcomia, nimfomania, lipsa de pudoare – drept virtuţi şi reţete de succes. Spre derutarea completă a adolescenţilor de azi, o generaţie oricum debusolată într-o societate aflată în derivă.

Astfel încît sînt deplin de acord cu recenta postare a simpaticului Daniel Buzdugan: „Mă uitam la poza cu Michael Douglas şi tatăl său şi mă gîndeam că de la multe vedete americane chiar avem ce învăţa. Brad Pitt şi Angelina Jolie sînt implicaţi în acţiuni de voluntariat, Oprah Winfrey ajută şi ea oameni amărîţi. Michael Douglas petrece timp liber cu tatăl său, merge cu metroul, îşi duce singur copilul la şcoală…. La noi vedete sînt toate curvele ieftine, cu sînii cît casa şi inculte neapărat!”. Aşa este! Dar nu cumva – fie şi prin pasivitate şi „rating” – toţi facem parte din acest „sistem” de pervertire a minţilor tinere şi de promovare a falselor valori?

 

 

 

 

v

Fiţi sociabili!