Dai un ban, dar arăți bine

De miercuri, 22 iulie, și pînă astăzi, majoritatea reacțiilor sucevenilor sînt pozitive după ce în centrul municipiului reședință de județ a fost montată frumoasa sculptură a lui Ion Mîndrescu intitulată ”Omul, Spațiul, Timpul”.

Dar ce-ar fi dacă tot centrul Sucevei ar fi mereu împînzit de sculpturi mai mult sau mai puțin îndrăznețe? Unele care să fie amplasate și acolo să rămînă. Cred că centrul Sucevei ar arăta mult mai bine cu sculpturi decît cu tufele acelea din ghivece ori cu căsuțele care comercializează de toate pentru toți de Paști și de Crăciun. Dar ce-ar fi dacă și blocurilor din centru li s-ar da o altă față. Dacă în loc de varul acela obosit și de cărămizile lipite cu ciment ar fi niște culori vii și poate chiar niște desene uriașe? Ce-ar fi dacă municipalitatea ar invita sculptori, designeri și pictori din toată țara și le-ar spune: poftim, acesta este centrul Sucevei, ce ați face cu el pentru a arăta mai bine? Ce-ar fi dacă municipalitatea ar pune niște bani deoparte și le-ar spune artiștilor: ăștia sînt banii pe care-i avem. Ce ați putea face cu ei pentru a alunga senzația de bătrînicios care învăluie centrul Sucevei? Ce ar fi dacă municipalitatea s-ar căuta un pic prin buzunare și ar organiza o tabără la care să invite sculptori, pictori și designeri pentru o săptămînă și să le comunice că într-o lună-două așteaptă propunerile lor pentru înfrumusețarea centrului? Ce ar fi dacă Primăria Suceava ar organiza un concurs de proiecte? Ar putea măcar să încerce, ca să vadă ce iese.

La cîți bani s-au tocat în Suceava de-aiurea de-a lungul timpului, nu sărăcește municipalitatea dacă ține niște artiști într-o tabără. Și dacă va fi să iasă ceva, atunci tot nu va sărăci, pentru că, de fapt, orașul se va îmbogăți. Dai un ban, dar arăți bine.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava

Fiţi sociabili!