Dacă se bat pentru funcţii e bine, dacă iau bătaie e treaba lor

Haideţi să mai facem un seminar cu privire la egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi. Haideţi să mai cheltuim nişte bani ca să avem unde să ne dăm ochii peste cap în cadru organizat, să ne ţuguiem buzele şi să cerem un număr egal de funcţii pentru femei şi bărbaţi. Nu competenţa contează, ci sexul. Dar de ce să nu fie mai multe femei în funcţie decît bărbaţi, dacă femeile sînt mai pricepute decît bărbaţii? La Suceava, pînă în urmă cu cîteva săptămîni, prefect era Mirela Adomnicăi, iar subprefect era Silvia Boliacu. La Bucureşti, prim ministru era Viorica Dăncilă. Acum, Raluca Turcan este vicepremier. Guvernul PSD a încercat să o bage pe gîtul Uniunii Europene pe Rovana Plumb, pentru că Bruxelles-ul solicita ţărilor membre să propună pentru funcţiile de comisar european un număr egal de femei şi bărbaţi. Partidele politice de la noi, dar şi de aiurea, se laudă cu numărul din ce în ce mai mare de doamne promovate pe listele electorale şi în funcţii publice. Există în continuare organizaţii de femei, de parcă ar exista şi organizaţii de bărbaţi. Atunci cînd bărbaţii nu oferă suficiente funcţii femeilor, doamnele se organizează şi solicită drepturi egale.

Introducerea fiind făcută, am să mă opresc la cazul jandarmeriţei bătute cu sălbăticie de şapte derbedei la mitingul care a avut loc pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei din Capitală. Sentinţa Judecătoriei Sectorului 1, care nu este definitivă, a stabilit pedepse cuprinse între un an şi doi ani şi opt luni, însă toate cu suspendare! Apoi, jandarmeriţa care era cît pe ce să fie omorîtă în bătaie va primi o despăgubire de numai 10.000 de euro, în condiţiile în care aceasta solicitase 100.000 de euro.

Sentinţa revoltătoare a magistraţilor nu le-a descleştat gurile marilor doamne de pe scena publică românească, doamne care una-două se răţoiesc la cei care nu au grijă să dea funcţii sexului frumos. N-am auzit-o pe Raluca Turcan criticînd decizia scandaloasă în cazul unei femei care era să fie omorîtă în timp ce-şi exercita atribuţiunile de serviciu. Nici Rovana Plumb n-a spus nimic, nici vocalele doamne de la USR, ale căror nume îmi scapă, nu s-au revoltat şi nici reprezentantele aşa-zisei societăţi civile nu au făcut scandal.

Dacă jandarmeriţa s-ar fi bătut pentru o funcţie, probabil că doamnele din prima linie i-ar fi sărit în ajutor, dar aşa, că a luat bătaie, e treaba ei. Cine a pus-o să se facă jandarm? Iar treaba Ralucăi Turcan şi a altora de teapa ei e să apere aşa-zisul stat de drept şi nu să critice deciziile nesimţite ale acestuia, nu?

Fiţi sociabili!