Da sau Nu

Reporter: Înainte de toate şi de orice, vreau să fiu în consens cu toţi credincioşii poporului român şi să vă urez în mod oficial din partea redacţiei ca fie ca lumina sfîntă a Învierii să vă aducă în suflet eccetera eccetera şi să vă bucuraţi de această sărbătoare eccetera eccetera pentru o viaţă mai bună alături de cei dragi. Pe de altă parte, să nu uităm că românii sînt aşteptaţi, pe 26 mai, să răspundă la referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis la două întrebări din domeniul justiţiei. Dumneavoastră ce transmiteţi din partea dumneavoastră poporului român din Bucovina?

Politician: Transmit că toţi românii şi românii din Bucovina sînt aşteptaţi, pe 26 mai, să răspundă la referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis la două întrebări din domeniul justiţiei.

Reporter: Şi ca urare din partea dumneavoastră ce le transmiteţi tuturor locuitorilor judeţului nostru bucovinean cu acest prilej nemaipomenit?

Politician: Ca urare transmit ca fie ca acest referendum pentru a putea fi validat să participe cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Şi le transmit la peste 30 % din poporul bucovinean tot aşa.

Reporter: Aveţi idee ce întrebare le va pune poporului în general şi poporului bucovinean în special domnul preşedinte din iniţiativa sa personală?

Politician: Referendumul va fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Şeful statului a propus două întrebări cu care sînt de acord şi la care românii şi în special bucovinenii vor răspunde cu „da” sau „nu”.

Reporter: Ştiţi cumva şi întrebările la care face referire domnul preşedinte în cauză?

Politician: Întrebările sînt: „1. „Sînteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sînteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Reporter: Fiindcă eu mă consider român şi bucovinean get-beget, vă rog să faceţi o simulare de referendum cu mine chiar aici şi acum, să vedem ce ne iese.

Politician: Cu mare plăcere, că şi pe mine mă interesează această sondare bucovineană cum ar veni. Şi ca să nu mai lungim vorba  electorală, te întreb uitîndu-mă în ochii tăi tulburaţi de mahmureală: eşti de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

Reporter: Da sau Nu.

Politician: Văd că nu prea eşti hotărît. Pînă te mai gîndeşti dacă eşti de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, răspunde-mi dacă eşti de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională.

Reporter: M-am gîndit şi răspund răspicat: Da sau Nu.

Politician: Stai, că n-ai înţeles. Cînd te întreb, tu-mi răspunzi hotărît, ca un bucovinean adevărat: Da sau Nu?

Reporter: La care din ele? La prima sau la a doua?

Politician: Încearcă la prima, poate te-ai mai gîndit.

 

Reporter: N-o mai ţin minte. Vreţi să mi-o repetaţi încă o dată?

Politician: Iaca ţi-o repet: eşti de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

Reporter: M-am mai gîndit. Răspunsul este clar Da sau Nu. Cum zice chiar preşedintele. Nici acuma nu-i bine?

Politician: Hai să încercăm cu a doua întrebare. Ţi-o mai repet sau ai ţinut-o minte?

Reporter: Cum să n-o ţin minte? A doua întrebare a fost cea mai clară din toate: sînt de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Politician: Şi eşti de acord?

Reporter: Da sau Nu, cum aţi zis!

Politician: Cînd am zis?

Reporter: Cînd aţi zis că Referendumul va fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European şi cînd aţi zis că şeful statului a propus două întrebări cu care sînt de acord şi la care românii şi în special bucovinenii vor răspunde cu „da” sau „nu”. Că v-am înregistrat pe reportofon şi înregistrarea nu minte ca alţii care manipulează pe la televizor.

Politician: Hai să ne lămurim cu cine avem de-a face. Eu de cînd sînt mă implic pentru România şi Bucovina şi asta vreau şi pentru asta, da, voi face campanie! Şi pentru referendum, şi pentru prezidenţiale, dar mai ales pentru o Românie europeană, o Românie justă, o Românie dreaptă, o Românie aşa cum şi-o doresc românii, nu aşa cum şi-o doresc pesediştii. Tu eşti pesedist sau român?

Reporter: Da sau Nu, cum am zis! Şi de fapt eu sînt reporterul, iar dumneavoastră sînteţi politicianul. Aşa că am tot dreptul să vă întreb eu pe dumneavoastră şi nu dumneavoastră pe mine. Deci, dumneavoastră cum veţi răspunde la cele două întrebări? Da sau Nu?

Politician: Eu am posibilitatea să dau un semnal pe două direcţii. El e consultativ, dar contează votul ţării şi se va ţine cont de rezultatul acestui vot. Dacă românii vor veni la vot şi vor spune că nu sînt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acţionăm. Imediat, a doua zi, referendumul, dragii mei, este începutul unui proces mai amplu, care începe acum odată cu europarlamentarele, continuă cu prezidențialele, continuă la anul cu alegerile locale şi apoi parlamentare. Tot acest vot trebuie privit în ansamblul său. Nu mă interesează detaliile tehnice.

Reporter: Mai concis, Da sau Nu?

Politician: Mai concis, DA PNL, NU PSD!

Fiţi sociabili!