Cum a „păcălit” Kenny virusul

Păi dacă nu a ocolit el nici familiile regale, nici lumea sportului, nici marii actori, cum naiba putea să rateze nenorocitul de virus tocmai muzicienii? Dacă săptămîna trecută v-am spus povestea supraviețuirii lui Andy Watt, chitaristul lui Ozzy și producător al ultimului său album, din februarie, azi vă anunț și o primă victimă importantă: Ellis Marsalis, jazzman de excepție, compozitor, profesor de muzică la Universitatea din New Orleans, ba și tată al genialului trompetist Wynton Marsalis. Trebuie să mai știți că în această veritabilă capitală mondială a muzicii care este New Orleans există și o instituție care se numește Ellis Marsalis Center for Music, ceea ce spune de la sine ce a însemnat acest om.

Mă mut acum în direcția în care mă trimite titlul de azi. Așadar, s-a stins, la aproape 82 de ani, Kenny Rogers, o legendă a muzicii… hmmmm, nici nu știu cum să-i zic. Cel mai apropiat ar fi să-i zici „muzică ușoară cu aromă de country” (sau… invers!), enciclopediile oscilînd și ele între mai multe genuri (country, pop, easy listening, soft rock). Nici n-are importanță cît timp Kenny a fost un personaj foarte îndrăgit de fanii tuturor acestor genuri, iar onorurile primite, inclusiv niscai Grammy-uri, au consfințit că în mai mulți ani a dominat clasamentele la toate aceste categorii, cu predilecție la country. Vocea sa inconfundabilă l-a făcut, ceea ce e greu de explicat totuși, foarte popular și în România, unde piese precum „Coward of the County”, „Ruby, Don’t Take Your Love to Town” sau „Lucille” (alta decît cea cu titlu identic a lui Little Richard) au circulat chiar și în vremea interdicțiilor comuniste și s-au bucurat de mare popularitate. Unul din marile sale hituri „The Gambler” este cumva autobiografic, Kenny fiind un mare pasionat de jocuri de noroc. De altfel, în anii ’80, și-a cumpărat cu vreo 80 de milioane de dolari un avion DC 7 dezafectat de armata americană pentru a-l transforma în… casino! De ce? Fiindcă legile americane interziceau jocurile de noroc pe pămînt! În aer însă…

În plină pandemie, Kenny Rogers putem spune că… a păcălit coronavirusul! S-a stins, pur și simplu, de bătrînețe, în patul lui de acasă. Odihnească-se în pace!

Fiţi sociabili!