Cu tacul pe spinare

În urmă cu vreo lună, la un turneu de snooker desfășurat în China, o lovitură a lui Ronnie O’Sullivan a fost suspectată de fault. Ce înseamnă asta? În cazul acesta concret, se pare că Ronnie, executînd o lovitură extrem de dificilă, a atins și o altă bilă. Jucătorii de snooker, iar Ronnie nu face nicidecum excepție, de-a lungul anilor eu însumi văzîndu-l de zeci de ori strigînd el „Fault!” înaintea arbitrului sau în locul acestuia (de multe ori arbitrului fiindu-i imposibil să vadă greșeala), se dau în vileag fără ezitare atunci cînd comit fault, această regulă nescrisă făcînd parte din bagajul oricărui jucător profesionist. Atunci, în China, a fost tărăboi mare, Ronnie fiind acuzat de… furt (!!), iar arbitrul de incompetență. Paranteză: Ronnie oricum cîștigase meciul cu 6 – 0, iar cu bila aia sau fără scorul ar fi fost, evident, același. Discuția era doar de principiu. Ronnie a spus că realmente n-a simțit cealaltă atingere, mirîndu-se absolut sincer la vederea filmării care arată contactul.

Săptămîna trecută, într-un meci internațional de fotbal, un jucător s-a împiedicat, a căzut ca vaca, iar arbitrul lovit de orbire a dictat fără ezitare penalty. Fundașul aflat în apropiere a rămas siderat, cel „faultat” rîdea, portarul advers rîdea chiar în hohote, la fel și spectatorii, rezervele, antrenorii. De rămas însă a rămas penalty, cel care l-a produs neînvrednicindu-se să îi spună arbitrului adevărul. Iar executantul loviturii n-a făcut nici el ce trebuia, ci a înscris, aș zice, cu nesimțire.

De aici și concluzia: există sporturi unde nu ai voie nici măcar să greșești, dar și altele unde hoția este parte din regulament. Ronnie n-ar putea ajunge niciodată fotbalist. Iar lui Sterling, dacă ar face la masă ce a făcut pe gazon, cred că i-ar rupe spectatorii tacul pe spinare.

Fiţi sociabili!