Cu politicianul la psihiatru

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, renumitul medic psihiatru Alexandru Paziuc a răspuns astfel la întrebarea dacă poliţiştii, procurorii şi judecătorii sînt supuşi unor controale psihologice: „Sigur, examenul psihiatric, examenul psihologic trebuie făcut așa cum facem noi cei care luăm un carnet de conducere, care ocupăm un loc de muncă indiferent unde ocupăm acest loc de muncă. Cu toții sîntem obligați să facem un examen medical care include inclusiv examenul psihologic și cel psihiatric, pentru că întotdeauna trebuie pus omul potrivit la locul potrivit. Dar, (…) să nu uităm și de politicieni, pentru că ei nu fac un dosar, ei nu fac un examen medical”.

Atunci l-am întrebat pe domnul Paziuc, care este şi preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, dacă e chiar necesar un control psihiatric pentru politicieni, iar acesta a afirmat: „Sigur că ar trebui, pentru că dacă eu răspund de o persoană care primește carnet de conducere și-și pune viața lui și a altora în pericol, deci e o persoană care ia decizii vizavi de o națiune întreagă, indiferent că-i parlamentar, consilier local, județean, președinți de consilii județene, primar. Ei cu atît mai mult trebuie să aibă un examen psihologic, psihiatric, un cazier curat, pentru a crea acei lideri care să ne conducă și care să ne dea curajul să mergem la vot, pentru că ei ne conduc pe calea care trebuie. Lipsa acestor evaluări, acestor examene tocmai la cei care ne conduc la ora actuală ne-a adus acolo unde ne-a adus”.

Eu spun că propunerea este foarte bună şi că este absolut necesară, în condiţiile în care vedem că ţara merge pe şapte cărări, de parcă pe cîrma ei ar fi pus mîna toţi nebunii.

Propunerea este foarte bună, dar ar trebui să o pună în practică politicienii, prin emiterea unei legi. Însă, asta ar însemna că mulţi dintre ei ar trebui să plece acasă după examenele psihologice şi psihiatrice, iar acest lucru nu le-ar conveni absolut deloc. Deci, nu va fi nici un examen.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM şi radiotop.ro.

Fiţi sociabili!