Cu minorii în campania electorală

Prima bucată: „Vorbim astfel despre Legea nr. 207/2018, Legea nr. 242/2018 şi OUG nr. 7/2019, care în pofida avizelor negative prezentate atît la nivel naţional, cît şi la nivelul UE au fost nesocotite, fiind pusă la îndoială chiar constituţionalitatea acestora. Poate cea mai îngrijorătoare modificare adusă de noile reglementări este înfiinţarea în anul 2018 a noii secţii speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie. Crearea unei astfel de structuri cu o competenţă personală exclusivă, ce are în vedere efectuarea urmăririi penale asupra infracţiunilor săvîrşite de către magistraţi, pune grav la îndoială independenţa acestora, avînd vocaţia de a reprezenta un instrument periculos de presiune ce deschide calea unor abuzuri în înfăptuirea justiţiei. În acelaşi timp, o astfel de politică penală promovează în rândul populaţiei o imagine distorsionată a fenomenului infracţional în rîndul magistraţilor, inoculînd ideea că această categorie profesională necesită un regim derogatoriu de la dreptul comun în ceea ce priveşte activitatea de anchetare”.

Cea de-a doua bucată: „Ne referim cu precădere la modificarea art. 54 alin (1) şi a art. 65 alin. (1) litera (i) din Legea nr. 303/2004, care instituie grave probleme atît cu privire la principul separării carierelor, statuat de aceeaşi lege în cadrul art.1, cît şi la sintagma de « bună reputaţie », sintagmă care va da naştere unor interpretări arbitrare cu privire la înţelesul noţiunii. Astfel, în ceea ce priveşte avizarea funcţiilor de cel mai înalt grad din cadrul Ministerului Public, considerăm că modificarea presupune o interferare a judecătorilor în cariera procurorilor, avînd în vedere faptul că avizarea este realizată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, compus din judecători, procurori şi membri ai societăţii civile”.

Cele două bucăţi fac parte din documentul prin care Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) îşi exprimă susţinerea faţă de magistraţi în contextul protestelor acestora împotriva OUG 7/2019.

Studenţii ca studenţii şi tinerii ca tinerii, poate or fi la Drept unii dintre ei. Dar de unde, Doamne iartă-mă, ştiu elevii legile invocate şi de unde au ei cuvintele astea alese şi de specialitate? S-au apucat elevii să studieze legi şi să înveţe dreptul fără profesor în loc să bage jocuri pe calculator, să se distreze cu glumiţele de pe Facebook şi să se bucure de părul bălai al iubitelor din clasele paralele? Şi încă ceva: în Legea electorală 370/2004 scrie că „folosirea minorilor cu vîrsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă”.

Este vorba despre campania electorală a partidelor care susţin fără rezerve revendicările procurorilor, făcîndu-şi, astfel, propagandă. Procurori care numai magistraţi nu sînt, din moment ce-s băgaţi în politică pînă în gît.  

Fiţi sociabili!