Croitoraşul cel Viteaz

Reporter: Ca să continuăm discuţia întreruptă din interviul trecut despre şamanismul oltenesc şi despre molecula spiritului bucovinean aferentă acestei discuţii întrerupte, v-aş ruga să continuăm discuţia şi să pornim astăzi de la această temă importantă pentru popor.

Politician: La ce vrei să te referi, mai precis? Că eu m-am săturat de şamanismele din politică şi din presă şi aş vrea să intrăm în normalitate.

Reporter: Tocmai pentru a intra în normalitate, eu nu aş vrea să mă refer nici la cazul Caracal, nici la cazul Cristina Ţopescu şi nici la lungirea vîrstei de pensionare pînă la 70 de ani şi nici măcar la alegerile anticipate care ştiu că vă preocupă în interesul poporului.

Politician: Atunci, la ce ai vrea să te referi? Că chiar m-ai făcut curios.

Reporter: Nu aş vrea să mă refer eu propriu-zis, ci aş vrea să vă referiţi dumneavoastră cu un răspuns la o întrebare frontală şi directă, respectiv să-mi precizaţi dacă-i adevărat ce spune domnul Stan de la partid, precum că pentru autostrăzi şi rutele ocolitoare realizate de liberali, sucevenii mai au de aşteptat.

Politician: Pesedistul de Stan de la aşa-zisul partid să facă ciocul mic. De unde ştie el ce şi cum, dacă nu mai este la guvernare? Şi ce argumente are el ca să ne înfrunte cu atîta neruşinare?

Reporter: El zice că pentru Autostrada Nordului avem doar o menţiune în bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, dar fără nici o alocare bugetară, nici măcar pentru studiile de fezabilitate, ceea ce va duce începerea ei la termenul Sfîntul Aşteaptă.

Politician: De cînd este acest pesedist comunist atît de evlavios încît ştie şi toţi sfinţii din calendar? Că, după ştiinţa mea de carte, acest sfînt menţionat de Stan nu figurează în calendarul bisericii noastre ortodoxe bucovinene.

Reporter: Nu am vrut să vă supăr sau să vă enervez, dar acum se poartă nenumărate discuţii pe această temă a autostrăzilor şi de asta am vrut să vă referiţi.

Politician: La Stan şi la Sfîntul ăsta Aşteaptă m-am referit. La ce altceva vrei să mă mai refer?

Reporter: Să vă referiţi, vă rog frumos,  la autostrăzi, dacă nu vă incomodează la limbaj.

Politician:  Şi ce vrei să-ţi spun despre autostrăzi?

Reporter: Aş vrea să aflu şi eu pentru cititorii noştri dacă şi în Bucovina noastră bîntuie gîndacul croitor al stejarului care pune în pericol autostrăzile de la noi. Că poate nici domnu Stan de la partid nu este bine informat şi de asta se referă cum se referă.

Politician: Şi dacă ar bîntui, prin absurd, acest gîndac croitor prin Bucovina, ce treabă am avea noi, liberalii, cu dînsul?

Reporter: Mă gîndeam că sînteţi şi dumneavoastră îngrijorat, dat fiind că specialiștii de la Bruxelles sînt îngrijorați că poate şi proiectul acestei șosele de viteză a nordului nu prevede măsuri clare pentru protejarea speciei, iar asta ar putea periclita finanțarea europeană.

Politician: Cum s-o pericliteze?

Reporter: Asta nu ştiu precis, dar am aflat pe surse cîteva amănunte picante despre acest croitor.

Politician: Ia spune, că mă interesează. Poate îl pun pe o listă de partid şi pe chestia asta poate îmi face şi mie un costum de haine, că vreau să candidez în turul doi la anticipate.

Reporter: Eu vă spun ce-am aflat pe surse şi anume că acest „Morimus funereus” este cunoscut în România și sub numele de „Gîndacul Croitor al Stejarului”, iar acest mic locuitor al pădurilor de foioase este pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, la categoria specii vulnerabile.

Politician: Ai zis că-l cheamă Morimus funereus? Ce nume-i şi ăsta?

Reporter: Aşa am aflat eu pe surse.

Politician: Şi tu zici sigur că-i croitor?

Reporter: Aşa mi-au spus sursele mele de pe net. Iar acolo mai zice că distruge pădurile de stejar, ceea ce eu nu cred.

Politician: Nici eu nu cred toate prostiile astea. Cică şi firma Holzindustrie Schweighofer ne-ar distruge pădurile de stejar, dar eu tot nu cred.

Reporter: Am să consemnez ce mi-aţi spus. Dar aş vrea să insist din nou să vă referiţi cu un răspuns la altă întrebare frontală şi directă, respectiv să-mi precizaţi dacă-i adevărat că, în ciuda oricăror gîndaci, croitori sau alte gîngănii de partid, veţi construi acele autostrăzi şi rutele ocolitoare realizate de liberali.

Politician: Asta-i sigur, desigur. Şi gîngăniile astea pesediste ar trebui să intre în pămînt de ruşine şi să nu mai scoată capul de-acolo.

Reporter: Şi dacă, prin absurd,  apare Gîndacul Croitor al Stejarului şi începe să mănînce Autostrada Nordului?

Politician: Nu ne temem noi de un croitor amărît, nici măcar de o invazie de croitori nu ne temem. Dimpotrivă, pe aceşti croitori putem să-i punem la treabă.

Reporter: Cum o să-i puneţi la treabă, dacă nu vă supăraţi?

Politician: Aducem investitori din Germania care sînt interesaţi de parcul industrial Bucovina 1 din apropierea Aeroportului „Ștefan cel Mare”. Şi-i punem să deschidă ateliere de croitorie, unde vor munci aceste gîngănii din categoria specii vulnerabile.

Reporter: Şi dacă aceste gîngănii se apucă să roadă copacii din parc?

Politician: Aşa ceva nu are cum să se întîmple. Ştii cum va fi cunoscut în România preşedintele nostru Flutur, care a înfiinţat parcul?

Reporter: Cum va fi cunoscut?

Politician: Va fi cunoscut ca Croitoraşul cel Viteaz.

Fiţi sociabili!