Crăişorul Bucovinei

Reporter: Am aflat de la colegii noştri din redacţie că Muzeul Iluziilor Optice va ajunge la Suceava, cu 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea și o hologramă piramidală.

Politician: Şi ce-i cu asta? Vouă de asta vă arde acuma cînd în realitate avem atîtea evenimente de comentat şi de promovat?

Reporter: Vă referiţi la colegul dumneavoastră de partid parlamentar de la Rădăuţi care i-a solicitat ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Daniel Suciu, cît și ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să ia măsuri pentru corectarea OUG nr.51/2019 privind transportul școlar al elevilor?

Politician: Nu mă refer la el, că alta-i realitatea de care ne ocupăm în clipa de faţă.

Reporter: Vă referiţi cumva la realitatea din Guvern, unde se duc bătălii pentru refacerea majorităţii parlamentare sau la faptul că domnul deputat Băişanu a fost propus să fie ministru la relaţia cu Parlamentul?

Politician: Ăştia de la Guvern chiar că deformează realitatea, fiindcă în Sala oglinzilor de la ei, cei mici devin pentru cîteva minute subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, au burta pînă la nas sau devin pitici. Dar acum realitatea de la noi este alta.

Reporter: Vreţi să spuneţi că domnul deputat liberal de Suceava Ioan Balan dacă intră în acest muzeu poate deveni pentru cîteva minute subţire ca o sfoară şi nu-şi va mai exprima indignarea faţă de guvernele care s-au succedat la conducerea României din 2012 şi pînă în prezent pentru faptul că au condamnat la sărăcie lucie Regiunea de Nord-Est a României, inclusiv Bucovina?

Politician: În Bucovina noastră, realitatea rămîne realitate şi iluzia rămîne iluzie, dar acum nu ne preocupă asta cu prioritate.

Reporter: Vreţi să spuneţi că în momentul de faţă vă ocupaţi de deformarea realităţii în scopul de a produce o iluzie optică pentru suceveni? Cum veţi produce această iluzie pentru corectarea OUG nr.51/2019 privind transportul școlar al elevilor, de exemplu? Sau cum veţi deforma faptul că guvernele de pînă acum au condamnat la sărăcie lucie Regiunea de Nord-Est a României, inclusiv Bucovina?

Politician: După cum precis ai aflat, pe scena unde se desfășoară spectacolul aniversar al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din partea emisiunii „Tezaur Folcloric” tocmai am primit Titlul de Excelență pentru înalte calități morale, pentru că sînt un om de cultură și am susținut fenomenul folcloric.

Reporter: Cine a produs această iluzie spectaculoasă pe scena artistică suceveană?

Politician: Cine altul decît emisiunea „Tezaur folcloric”?

Reporter: Şi care sînt meritele pentru care aţi primit acest titlu de excelență pentru înalte calități morale, pentru că sînteţi un om de cultură și aţi susținut fenomenul folcloric?

Politician: Dacă nu ştii, îţi repet eu pînă îţi intră în cap. Este Suceava o capitală culturală, o capitală a autenticului? Da! Spun asta și pentru că am venit în strai popular și pentru ca tinerii să păstreze autenticul și tradiționalul. Este foarte important pentru noi asta. Într-o lume, într-o țară care se modernizează accelerat, într-o zi vom avea nevoie de firme de catering să ne aducem aminte de folclor.

Reporter: Cînd invocaţi firmele de catering, vă referiţi la cei peste 70 de producători tradiționali, meșteri populari și unități gastronomice care participă la ediția de anul acesta a Tîrgului de Toamnă „Produs în Bucovina”?

Politician: Dacă n-ai ştiut pînă acuma, află că Suceava a devenit capitala culturală a autenticului. Şi eu am deschis oficial tîrgul de toamnă pentru ca unii să-și vîndă roadele, iar alții să le cumpere. Eu mulțumesc tuturor că au venit la aceste evenimente. După ce luni piața centrală a Sucevei era plină de oameni veniți să asculte simfonii, acum am trecut la promovarea produselor tradiționale, după care mergem la rapsodii. Suceava merită să se numească o capitală culturală a autenticului, a tradițiilor și mă bucur că sîntem la a XI-a ediție a acestui tîrg. Și mulțumesc lui Dumnezeu că am avut șansa să fiu inițiatorul acestor proiecte „Produs în Bucovina”.

Reporter: În acest context, se pare că toate frămîntările guvernamentale, parlamentare şi judeţene actuale sînt doar iluzii, în timp ce realitatea adevărată este ce ne povestiţi dumneavoastră.

Politician: Să ştii că în sfîrşit ai înţeles bine. Fiindcă azi am reușit să centralizăm de la pensiuni și hoteluri numărul de turiști. În lunile iunie, iulie și august, în județul Suceava au fost peste 540.000 de turiști. Numai în trei luni. Cifrele acestea arată ceva și asta înseamnă că ceea ce facem și noi își atinge scopul. Suceava, Bucovina, a devenit o destinație turistică pentru foarte mulți români și străini. Mă bucur foarte mult de asta. Și sigur că noi, cei care administrăm județul, vom avea mai multe teme. Deja drumurile sînt prea înguste, aglomerația este prea mare și trebuie să ne gîndim la următorii pași.

Reporter: Cam daţi impresia că dumneavoastră le faceţi pe toate în Bucovina. Sau este doar o iluzie? Nu pot uita cînd nu v-aţi putut abţine şi v-aţi alăturat horei Arcanul la începutul spectacolului.

Politician: Să nu ţi se pară că sînt lipsit de modestie, dar eu am acordat Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Diploma de Excelență și macheta făcută după „Poarta de intrare în Bucovina” din partea Consiliului Județean Suceava, și tot eu am oferit aceeași machetă și emisiunii „Tezaur Folcloric”. Şi vreau să mai spun ca să se ştie că dacă Ardealul are un Crăișor al munților, noi avem Crai Nou al nostru. Ghici cum îl cheamă?

Fiţi sociabili!