Corona virus în Bucovina

Reporter: Ca şi data trecută, realizăm acest interviu prin teleconferinţă, ca să ne păzim unul de altul şi să nu ajungă microbii de la unul la altul. Putem să continuăm?

Politician: Putem, dar pe scurt, fiindcă sînt internat şi am multă treabă în acest judeţ.

Reporter: Ce fel de treabă mai faceţi prin judeţ, cînd nici măcar nu aveţi voie să ieşiţi din bîrlog, ca să mă exprim popular, aşa cum vă place?

Politician: Chiar din bîrlog, cum zici tu, care de fapt se cheamă salonul meu din spital, eu nu m-am oprit nici o clipă să fac treabă pentru acest judeţ, unde este nevoie de multă treabă şi de multe investiţii, pentru a face să duduie economia şi turismul în Bucovina, pentru a promova Bucovina cu toate splendorile ei şi pentru a atrage turişti şi investitori.

Reporter: Cu macaralele ce mai faceţi? Ce se mai aude cu ele?

Politician: Să ştii că nu am renunţat la proiectul cu anul macaralelor şi deci macaralele nu s-au oprit din treabă.

Reporter: Eu nu am văzut nici o macara pe cerul Sucevei şi nici pe cerul altor localităţi din judeţ. Dimpotrivă, am văzut că s-au oprit multe activităţi, cum ar fi activităţile la autostrada preconizată sau la parcul industrial preconizat. Şi am văzut că s-au oprit şi zborurile pe Aeroportul „Ştefan cel Mare”. Deci, în priviţa turiştilor, canci, deocamdată, ca să mă exprim oarecum golăneşte. Ca şi în privinţa investitorilor germani, canci pe nemţeşte.

Politician: Aici n-ai dreptate, fiindcă, aşa cum s-a hotărît la nivelul guvernului nostru, toate activităţile s-au mutat în online. În online te-ai uitat?

Reporter: Nu m-am uitat, că n-am avut timp. Vreţi să spuneţi că dumneavoastră construiţi de zor Autostrada Unirii în online sau că investitorii nemţi au sosit şi lucrează la parcul industrial în online?

Politician: Chiar aşa. Uită-te şi-ai să vezi.

Reporter: Iertaţi-mă că vă întrerup de la treabă şi sar oarecum de la subiect. Ştiţi cumva de ce primarul Sucevei a oprit definitiv roata de la Suceava? Că putea să ia exemplu de la dumneavoastră şi putea să o învîrtă de zor în online.

Politician: Domnul primar de Suceava s-a grăbit să se izoleze la el în birou şi cred că a uitat să-şi ia şi roata că dînsul. Şi fără roată la dînsul, ce să mai învîrtă în online?

Reporter: Păcat, fiindcă sucevenii aşteptau roata online cu sufletul la gură. Dumneavoastră sper că nu aţi uitat vreun proiect prin sertarele Consiliului Judeţean, ca să vă treziţi şi dumneavoastră că nu aveţi ce învîrti în online din spital.

Politician: Nu-ţi bate tu capul cu proiectele mele. Te interesează vreunul anume?

Reporter: Nu pe mine mă interesează, ci îi interesează pe cititorii noştri care stau cu sufletul la gură să afle noutăţi de la dumneavoastră. Ce noutăţi le puteţi anunţa în acest context de urgenţă provocat de pandemia de corona virus?

Politician: Consiliul Județean Suceava investește masiv în dezvoltarea infrastructurii spitalicești. Am alocat aproape 70 de milioane de euro în Spitalul Județean Suceava, despre care alții spun, nu noi, că este un spital de top. Acum pregătim o investiție de peste 80 de milioane de euro pentru un spital modern de copii, pregătim institutul oncologic, acestea fiind doar cîteva dovezi ca vrem să întindem o mînă de ajutor pentru înființarea unei facultăți de medicină.

Reporter: Mă scuzaţi, dar eu mă refeream la situaţia din realitate, nu la situaţia din online.

Politician: La care situaţie din realitate?

Reporter: La situaţia de la Spitalul Județean Suceava, unde vă aflaţi, şi despre care alții spun, nu noi, că este un spital scăpat de sub control. Chiar şi fostul preşedinte al CJ spune că aţi lălăit-o trei săptămîni şi aţi scăpat situaţia de sub control. Ăsta-i spitalul la care vă referiţi?

Politician: Ăsta-i deputat de la ciuma roşie. Ce ştie el despre corona virusul de la spitalul sucevean de top?

Reporter: Nu ştiu ce ştie, dar el propune în online ca Armata şi Internele să preia judeţul, fiindcă actualii conducători sînt depăşiţi. Vă simţiţi depăşit?

Politician: Cum să mă simt depăşit de un pesedist vopsit în proromânist? Nu vezi cine-i la guvernare acuma? Şi atunci, cine pe cine a depăşit?

Reporter: Dacă nu vă simţiţi depăşit, cum veţi depăşi situaţia asta dezastruoasă de la Spitalul Judeţean Suceava? Ce sfat le daţi pacienţilor şi personalului medical în aceste momente de cumpănă judeţeană?

Politician: Am lansat deja un apel către toate autorităţile să se implice cu fermitate pentru aplicarea tuturor măsurilor necesare combaterii transmiterii COVID-19. Mai mult, solicit populaţiei să facă front comun cu personalul medical, spre binele tuturor.

Reporter: Ce părere aveţi despre decizia oficială ca acest spital compromis să devină un spital dedicat exclusiv bolnavilor de corona virus?

Politician: Eşti la curent că se apropie Sărbătorile Pascale şi cred că eşti conştient că starea actuală de urgenţă militară din Monitorul Oficial ne obligă să renunţăm la manifestări culturale de amploare. Aşadar, m-am gîndit să amîn pentru anul viitor programul „Paştele în Bucovina”.

Reporter: Ce legătură are acest răspuns cu întrebarea mea legată de transformarea Spitalului Judeţean Suceava într-un spital care va trata numai bolnavii infectaţi de corona virus?

Politician: Tu n-ai înţeles sau te faci? Solicit populaţiei să facă front comun cu personalul medical şi să înlocuim anul acesta programul „Paştele în Bucovina” cu programul „Corona Virus în Bucovina”.

Fiţi sociabili!