Coridorul

Reporter: Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul afirmă, într-o declarație politică, că „după ceremonia incalificabilă de la Pitești, cînd prim-ministrului Viorica Dăncilă i s-au pregătit defilări ale școlarilor și preșcolarilor demne de epoca de aur, în care tovarășa academician, doctor inginer, savant de renume mondial era primită prin orașele țării”, și-a dat seama că principalul competitor politic al liberalilor nu s-a lepădat în nici un fel de haina pe care a moștenit-o și a reîmbrăcat-o imediat după 1989. Vă rog să-mi traduceţi în limba română ce-a vrut să spună de fapt acest deputat PNL de Suceava.

Politician: Ce nu-i clar? A vrut să spună că Euroregiunea Prutul de Sus a adoptat o rezoluţie pentru susţinerea realizării unui drum rapid Nord-Sud, la Est de Carpaţi, care să treacă prin România şi Ucraina.

Reporter: Eu îmi aduc aminte că despre această rezoluţie a afirmat răspicat preşedintele PNL de Suceava, Gheorghe Flutur.

Politician: Ca să te lămureşti, în cadrul şedinţei a avut loc predarea preşedinţiei acestui organism, deţinută de localitatea Bălţi, din Republica Moldova, către oraşul Cernăuţi. Flutur a precizat că în cadrul discuţiilor a fost votată cu unanimitate rezoluţia de susţinere a construcţiei unui coridor rutier care să lege Marea Baltică de Marea Neagră, respectiv Gdansk-Varşovia-Lviv-Cernăuţi-Suceava-Bucureşti-Sofia, precum şi susţinerea necesităţii introducerii în reţeaua TEN-T a unor trasee rutiere pe teritoriul celor trei ţări, care să realizeze conexiuni la acest coridor.

Reporter: Dacă-mi daţi voie, cred că l-aţi amestecat pe deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescu cu domnul preşedinte de partid Flutur. Deci aţi cam amestecat bălţile cu unanimităţile şi aţi confundat coridoarele cu necesităţile.

Politician: Hai s-o luăm de la mic la mare şi de la aproape la departe. Şi în acest sens îţi dau un simplu exemplu, ca să pricepi atît dimensiunea politică cît şi dimensiunea geografică ca atare: prima dată trebuie să vezi clar efortul nostru de a atrage investitori, care să contribuie la dezvoltarea economică şi, implicit, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, precum şi la demersul de a oferi confort tuturor persoanelor din Europa şi nu numai, care aleg să tranziteze această zonă spre Bucovina.

Reporter: Care?

Politician: Bucovina! Cum care? Care să faciliteze transportul mărfurilor şi persoanelor în condiţii decente, condiţii care există în toate regiunile Europei.

Reporter: Habar n-am despre ce vorbiţi. Parcă aţi fi Mihalescul cînd sforăie.

Politician: N-ai înţeles. Eu îţi vorbesc despre introducerea în reţeaua TEN-T a unor trasee rutiere care să treacă prin România, Moldova şi Ucraina şi care să facă legătura cu coridorul care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, respectiv coridorul Gdansk-Varşovia-Lviv-Cernăuţi-Suceava-Bucureşti-Sofia.

Reporter: Cu bicicleta prin Mitoc nu se poate?

Politician: Se poate prin intermediul unor rute care să lege Nordul de Sudul şi Estul de Vestul Europei.

Reporter: Cam în cruciş. Haideţi să ne întoarcem de unde-am plecat, respectiv la ceremonia incalificabilă şi plină de emisii de la Pitești, cînd prim-ministrului Viorica Dăncilă i s-au pregătit defilări ale școlarilor și preșcolarilor demne de epoca de aur.

Politician: Aici ai dreptate. Aşa ceva nu se face. Ai bicicletă?

Reporter: Am avut, mi-au furat-o. Dar dacă-i musai nevoie, îmi cumpăraţi alta şi mă antrenez. Nu cumva amenajarea unui astfel de traseu s-ar încadra în prevederile unei directive europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon?

Politician: S-ar încadra. Şi s-ar reduce toate emisiile pe coridor.

Reporter: Ce coridor?

Politician: Care să lege Marea Baltică de Marea Neagră, respectiv Gdansk-Varşovia-Lviv-Cernăuţi-Suceava-Bucureşti-Sofia.

Reporter: Eu am cerut să se urgenteze amenajarea unei legături pentru bicicliști între municipiul Suceava și pădurea de la Mitocu Dragomirnei și Pătrăuți, că aş lua-o mai uşurel anul ăsta. Şi pe urmă, la anul, aş porni cătinel din Mitoc pe coridor spre Marea Baltică, Marea Neagră, respectiv Gdansk-Varşovia-Lviv-Cernăuţi-Suceava-Bucureşti-Sofia. Însă aş vrea să ocolesc Piteştiul unde se petrec ceremonii incalificabile.

Politician: Ţine minte aceste cuvinte: foarte multe regiuni europene beneficiază de autostrăzi, de căi de comunicaţii foarte rapide şi eficiente, şi Regiunea de N-E a României, Regiunea Cernăuţi din Ucraina, precum şi unităţile administrativ-teritoriale din Republica Moldova situate la graniţa cu România merită să fie scoase din izolare, prin intermediul unor rute care să lege Nordul de Sudul şi Estul de Vestul Europei.

Reporter: Dar să lege şi pădurea de la Mitoc, dacă-mi daţi voie să fiu patriot local.

Politician: Fără discuţie, însă noi bucovinenii avem o vorbă învăţată de la Mihalescul: „Am început deja să numărăm miliardele din fonduri europene pe care le vom pierde, pentru că lor nu le pasă şi nu vor să aducă fondurile europene gratuite în România, pentru că le-ar fi spus Mihai Tudose că alea nu se pot fura. În aceste condiții, despre autostrăzi care să taie munții, de-o parte și de alta a Carpaților, despre căi ferate rapide, despre spitale noi, regionale, nu o să auzim prea curînd”.

Fiţi sociabili!