Comuna de la oraş

Ţăranii de la Milişăuţi făcuţi orăşeni la apelul de seară, din dorinţa PDSR de a demonstra că România s-a dezvoltat şi merită primită în Uniunea Europeană, vor să revină la statutul de ţărani, dar nu sînt lăsaţi.

Vă reamintesc, în timpul Guvernului Năstase, la ordinul tovarăşului Octav Cozmîncă, mai multe comune din ţară, printre care cîteva şi din judeţul Suceava, s-au dat peste cap de trei ori şi au devenit oraşe.

Acum, Consiliul Local Milişăuţi a votat în unanimitate pentru organizarea unui referendum pentru revenirea la statutul de comună. Numai că legea nu permite acest lucru. Prefectura Suceava nu a dat aviz de legalitate, iar hotărîrea Consiliului Local Milișăuți a fost retrimisă deliberativului local cu propunere de reanalizare și revocare, aceasta fiind considerată ilegală de către instanţa de contencios administrativ. Secretarul orașului Milişăuţi, Viorel Semeniuc, a declarat că „Instituția Prefectului a atacat cu succes hotărîrea în contencios” şi a adăugat: „Noi am avut și în 2010 o tentativă de revenire la statutul de comună, s-a organizat referendum, atunci n-a fost nici o problemă organizarea, dar nu s-a făcut cvorumul și nu a fost validat. Acum inițiativa a venit de la cinci consilieri locali, dar proiectul a fost apreciat ca oportun de toți și a fost votat în unanimitate”.

Ce le-a adus oamenilor din Milişăuţi schimbarea statutului localităţii din 2004? Le-a adus lapte, brînză, carne, ouă? Nu. Le-a adus taxe şi impozite mai mari, că doar au fost transformaţi în orăşeni din cauza dorinţei decidenţilor politici de a se pune bine cu vesticii, pentru ca aceştia să fie de acord ca ţara noastră să primească un loc în Uniunea Europeană. Ce nu le-a adus oamenilor din Milişăuţi schimbarea statutului localităţii din 2004? Nu le-a adus bani europeni, pentru că primăria nu a mai putut accesa fonduri prin programele destinate mediului rural.

Deci, în prezent este ilegal să revii la statutul de comună. Halal autonomie locală şi halal respectare a voinţei cetăţenilor. Păi, dacă tot Consiliul Local vrea acest lucru şi dacă şi locuitorii ar vrea asta, de ce legile din România, ţară membră a UE, nu permit asta.

Dar haideţi s-o luăm altfel: nu mai bine Consiliul Local Milişăuţi ar face o plîngere în instanţă pentru a se vedea dacă nu cumva trecerea de la statutul de comună la cel de oraş s-a făcut prin încălcarea legilor de la acea vreme? Nu cumva s-au folosit informaţii false pentru forţarea schimbării statutului? Dacă da, atunci Milişăuţiul ar deveni, natural, ceea ce a fost şi a rămas: o comună.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM şi radiotop.ro.

Fiţi sociabili!