Comisia de apărare

Reporter: De cînd mă ştiu şi de cînd vă ştiu ca parlamentar bucovinean responsabil, ştiu că sînteţi un vajnic apărător al democraţiei din ţara noastră şi nu lăsaţi să se întîmple nici un abuz pe plan politic şi pe plan social şi nici un abuz împotriva cetăţenilor de pe stradă. Văzînd ce s-a întîmplat pe stradă în data de 10 august, aş vrea să-mi precizaţi cum aţi acţionat după acele episoade de violenţe de stradă împotriva guvernului şi împotriva cetăţenilor paşnici care au ieşit la acel protest paşnic şi absolut democratic.

Politician: După cum s-a aflat şi la voi în direct şi pe surse, liberalii au solicitat aiurea explicaţii despre protestele violente din 10 august. Şi pentru asta au solicitat aiurea şi o şedinţă a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, unde s-a prezentat Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi şeful DSU, Raed Arafat, care au explicat.

Reporter: Ce au explicat?

Politician: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a explicat şi a reiterat în cadrul şedinţei Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor că a stat în biroul său din cadrul ministerului pe timpul mitingului din 10 august, precizînd că, iniţial, şi-a luat informaţiile din media.

Reporter: Nu era în concediu de odihnă şi tratament în perioada aceea din timpul mitingului?

Politician: Dînsa a zis şi, ca să nu mă exprim de la mine în mod subiectiv, am să-ţi citez de la dînsa din gură: „Am analizat tot ce s-a vehiculat în media şi aşa cum am spus mi-am întrerupt concediul şi am venit la sediul ministerului. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Am plecat în jurul orei 03.00 din minister, cînd colegii mei finalizaseră misiunea. Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi internaţi în spital şi mi s-a părut firesc ca eu să iau informaţii de la ei”.

Reporter: De ce nu i-aţi convocat la şedinţă şi pe jandarmii bătuţi invocaţi de doamna ministru Carmen Dan, ca să vă aflaţi faţă-n faţă cu dînşii?

Politician: Pentru a da cît mai multe amănunte, ar trebui să intru în raport, dar eu precizez că nici eu nu răspund la întrebările tehnice.

Reporter: Atunci am să vă rog să răspundeţi la o întrebare politică care sună aşa: cine a încasat cele mai multe bătăi şi abuzuri la mitingul paşnic din 10 august şi care va intra în istorie ca evenimentele din 10 august?

Politician: Ca să-ţi răspund responsabil şi vorbele mele să intre şi ele în istorie, poate că o să ajungem să vorbim şi despre gradul de agresivitate al celor care au forţat intrarea în Guvern şi care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem şi în acel punct. Ca o bombă de presă îţi spun că structurile de specialitatea au identificat şase cazuri în care jandarmii au fost posibil autori ai unor fapte de natură penală. Dar eu acum aplic prezumţia de nevinovăţie şi deci părerea mea este că aceşti jandarmi posibili autori ai unor fapte de natură penală sînd absolut nevinovaţi şi cu simţul datoriei împlinite în sînge.

Reporter: Ce ziceţi însă de victimele nevinovate din rîndul protestatarilor nevinovaţi? Care şi ei au luat gaze în freză şi au luat-o şi pe cocoaşă ca la mineriadele istorice de la începutul tinerei noastre democraţii. Că iată că deja unul din ei tocmai a decedat la spital.

 

Politician: După cum spunea şi specialistul nostru Raed Arafat, participant la şedinţa de marţi a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicaţii despre protestele violente din 10 august, el nu găseşte o corelare între folosirea substanţelor lacrimogene şi starea bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a decedat duminică la spital, în Alexandria. 

Reporter: Insinuaţi că decedînd într-un spital din Alexandria, acest participant la protestul din 10 august nu are de fapt nici o corelare cu preşedintele Dragnea?

Politician: Clar că nu are. Acel om s-a prezentat cu sîngerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită. Acest caz se trece mai degrabă la epistaxisul şi hipertensiunea arterială. Substanţele iritante lacrimogene nu sînt fără efecte, însă corelarea între acestea şi starea pacientului eu nu o găsesc la preşedintele Dragnea, cum n-a găsit-o nici Raed Arafat. Se va vedea la autopsie.

Reporter: Vă referiţi la autopsia preşedintelui Dragnea, peste mulţi ani şi ani?

Politician: Situaţia nu are corelare cu Dragnea nici în prezent, nici peste mulţi ani şi ani şi nici cu ce s-a întîmplat în 10 august. Şi domnul preşedinte Dragnea nu are nici sîngerare la nivelul nasului, nici tensiune mărită şi nici nu se simte rău în urma protestului din 10 august din Capitală. Aceasta este părerea mea potrivit şi informaţiilor pe care le am la acest moment cînd vorbim la interviu.

Reporter: Am aflat de la colegii mei ziarişti de la capitală că deputatul PMP, Robert Turcescu, a catalogat drept „halucinant” faptul că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, nu a informat-o pe Carmen Dan, ministrul de Interne, în legătură cu faptul că urma să semneze ordinul de intervenţie în forţă a Jandarmeriei la protestul din 10 august. Parlamentarul şi ziaristul a mai precizat că în alte ţări forţele de ordine nu au obiceiul să alerge pe străzi şi să hăituiască oamenii.

Politician: Acest deputat şi ziarist PMP Robert Turcescu ar trebui să se hotărască: ori este deputat PMP, ori jurnalist. Că altfel punem jandarmii pe el să-l alerge pe străzi şi să-l hăituiască şi poate ajunge direct la autopsie.

Fiţi sociabili!