Codul penal

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat că a constatat că 400 de infractori şi-au ispăşit pedepse potrivit prevederilor noului Cod Penal. „Astfel, pînă la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate. Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri”, au transmis reprezentanţii ANP. Unele estimări arată că datorită prevederilor mai blînde ale noilor norme penale celor 400 de puşcăriaşi li se vor putea alătura alţi 6.000 de deţinuţi, care pe baza prevederilor noului cod vor putea cere eliberarea condiţionată. Activarea noului cod nu înseamnă că pe 1 februarie cei 6.000 de deţinuţi vor ieşi pe porţile închisorilor. Fiecare caz în parte va fi analizat, iar instanţelor vor decide.

Echipe de control ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) au demarat o anchetă de amploare care vizează o circumscripţie sanitar-veterinară care ar fi înregistrat în registru de evidenţă un număr foarte mare de bovine în mod fictiv. Vizat de anchetă este medicul veterinar concesionar de la Horodnic de Sus, cel care s-a ocupat de animalele din două comune mari, Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus. Interesant este că autorităţile au fost sesizate despre presupusa fraudă de un alt medic veterinar concesionar din zonă. Echipele de control s-au deplasat deja în mai multe rînduri în cele două comune. Au solicitat ajutor primăriilor, pentru a consulta registrele agricole şi a compara datele cu evidenţa medicului veterinar. Mai mult, a fost solicitat un om din cadrul primăriilor, pentru a duce echipele de control la crescătorii de bovine şi a constata efectiv la faţa locului cîte animale au oamenii. Sursele noastre au precizat că suspiciunile s-au amplificat în momentul în care s-au identificat în registru de evidenţă fluctuaţii foarte mari de animale. Există bănuiala că s-au făcut modificări în registrele de evidenţă, pentru o viitoare fraudă de proporţii.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan susţin că „terapia prin shopping” ar trebui reconsiderată, deoarece îi poate ajuta pe oameni să treacă mult mai uşor peste stările de melancolie, conform dailymail.co.uk. Aceştia au efectuat trei experimente pentru a demonstra faptul că mersul la cumpărături le-a conferit subiecţilor posibilitatea de a ţine sub control senzaţia de tristeţe. Astfel, mersul la shopping este cu pînă la 40% mai eficient în privinţa îmbunătăţirii stării psihice, persoanele care au cumpărat ceva fiind de trei ori mai fericite decît cele care doar se uitau la produsele din vitrină sau se plimbau printre rafturi. Cercetări anterioare au arătat că persoanele care mergeau la cumpărături resimţeau aceleaşi stări pozitive şi mai tîrziu, cînd rememorau momentele petrecute în magazin, mai ales atunci cînd mersul la shopping fusese motivat de dorinţa de a trece peste o stare psihică negativă. „Terapia prin shopping – mersul la cumpărături pentru a contracara stările psihice negative – este adeseori considerată ineficientă, păguboasă şi o parte întunecată a comportamentului consumatorului, dar teoria noastră este că această terapie are o reputaţie mult prea rea şi că shoppingul poate fi o metodă eficientă de reducere a tristeţii”, au explicat cercetătorii americani.

Întrebat de jurnalişti ce părere are despre partidul nou-înfiinţat care îşi propune să facă opoziţie USL, Ponta a făcut referire la PDL, spunînd că este îngrijorat de viitoarea activitate a acestui partid. „Sînt un pic îngrijorat. Sînt un pic îngrijorat pentru că, de-abia acum, PDL, după ce a scăpat şi de Băsescu, şi de Udrea, începe să devină un opozant puternic. În sfîrşit opoziţia, scăpată de lestul numit Băsescu şi Udrea, o să ne pună probleme. Pînă la urmă, sigur, e democratic acest lucru, dar, pentru PSD, PDL devine în acest moment, într-adevăr, un adversar de luat în considerare. Pînă acum, cu Băsescu şi cu Udrea, era ca şi cînd alergau cu două ghiulele la picioare. Au scăpat de ghiulele, o să ne batem cu PDL ca principal partid de opoziţie”, a spus Ponta. Deputatul Elena Udrea a declarat, la Sighişoara, unde se desfăşura Colegiul Naţional al PMP, că „îngrijorarea” liderului PSD, Victor Ponta, legată de plecarea sa de la PDL la PMP „face mai mult rău PDL”, ea ironizînd declaraţiile acestuia. „Vă daţi seama, domnul Ponta ce speriat era că nu-i face nimeni opoziţie şi se gîndea cum o să ajungă PDL-ul să facă totuşi opoziţie: «Uite, plecînd Elena Udrea, în sfîrşit, voi avea opoziţie de la PDL». Eu mă gîndesc că toată această îngrijorare face mai mult rău PDL-ului, îngrijorarea domnului Ponta, pentru că ia uite cum deja se vorbeşte din interiorul PDL pe aceeaşi limbă cu domnul Ponta. Deci eu cred că nu a ajuns PDL să spere să crească pe seama sprijinului pe care i l-ar da Victor Ponta”, a spus Udrea. Ea a calificat drept „glume” declaraţiile acestuia potrivit cărora PDL devine un adversar de luat în considerare după ce a scăpat de „ghiulelele” Băsescu şi Udrea, subliniind că premierul Victor Ponta „cu zăpada nu se ocupă, se ocupă acum cu plecarea Elenei Udrea”. „Domnul Ponta ne-a obişnuit cu glumele sale, nu ştiu, cu zăpada nu cred că se ocupă, cred că se ocupă acum cu plecarea Elenei Udrea. Să stea liniştit, nu scapă de opoziţie, ba va fi şi mai rău”, a spus Udrea. Ea a susţinut că a intrat în PMP pentru că şi-a dorit să continue „o luptă politică” pentru proiecte începute de PDL şi Traian Băsescu.

Unele zone ale creierului controlează modul în care sînt puse în aplicare deciziile, însă această regiune, nou descoperită, este responsabilă pentru gîndurile de tip „ce-ar fi fost dacă” oamenii ar fi luat altă decizie, informează dailymail.co.uk. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au ajuns la această descoperire după ce au scanat creierul uman în două moduri diferite. La experiment au participat 25 de bărbaţi şi femei, cercetătorii descoperind că, în urma scanării, această regiune a creierului este alcătuită din 12 secţiuni mai mici. Unsprezece din cele douăsprezece secţiuni ale reţelei neuronale erau asemănătoare, fiind regăsite atît la oameni, cît şi la maimuţe, şi se conectau cu regiuni mai îndepărtate ale creierului în moduri similare. Însă polul frontal lateral al cortexului prefrontal era absent în cazul macacilor. Deşi, pînă acum, au mai fost descoperite diferenţe între creierul uman şi cel al maimuţelor, aceasta este prima diferenţă detectată în regiunea responsabilă pentru gîndirea flexibilă.

 

Scena 1

 

(Crîşmarul aleargă de colo-colo, agitat şi nervos.)

Costică: Te cam agiţi. Ce-i cu tine?

Crîşmarul: Nu mai trăncăni şi încuie repede uşa, că-i pe nasoale.

Costică: Ce nasoale visezi? Iar te-ai trezit cu faţa la aşternut?

Crîşmarul: M-am trezit cu faţa la ziar. Ia uite ce scrie!

Costică: Ia să văd. Ce mai scrie?

Crîşmarul: Încuie mai întîi uşa. N-ai auzit ce ţi-am spus?

Costică: Iaca am încuiat-o. S-o dat cod de viforniţă?

Crîşmarul: Mai rău!

Costică: Vine poliţia după copitele de cai morţi?

Crîşmarul: Şi mai rău! Taci, că-ţi explic.

Costică: Haide, nu mă mai ţine.

Crîşmarul: Ghici ce cod s-o mai dat.

Costică: Ce cod putea să se deie? Galben, portocaliu sau roşu.

Crîşmarul: N-ai ghicit.

Costică: Poate să fie ceva mai nasol decît codu portocaliu?

Crîşmarul: Poate. Nici habar n-ai.

Costică: Care, bă? Roşu?

Crîşmarul: Codu penal. Ai auzit de codu penal?

Costică: Am auzit. Ăsta-i cod permanent.

Crîşmarul: Şi ce ştii tu despre el?

Costică: Că s-o dat împotriva corupţiei. Mai multe nu ştiu.

Crîşmarul: De hoţi, de bandiţi, de criminali şi de violatori n-ai auzit?

Costică: Am auzit. Cică s-o mutat în spaţiu Şenghen.

Crîşmarul: Cine să se mute acolo?

Costică: Ăştia cum le zici tu. Plus cerşetorii.

Crîşmarul: S-o fi mutat, da nu toţi. Restu-s în pîrnaie la noi.

Costică: Şi-atuncea unde-i nasoleala?

Crîşmarul: Cum unde-i? La noul cod care-i scos.

Costică: De unde-i scos?

Crîşmarul: De la Băsescu şi Ponta. Şi s-o pus în vigoare.

Costică: Şi ce-ţi pasă ţie? Treaba lor cu politica lor!

Crîşmarul: Mîine iese toţi la grămadă.

Costică: De unde să iasă?

Crîşmarul: De la pîrnaie. Şi unde crezi că se duce?

Costică: La mama lor.

Crîşmarul: Îţi spun eu. De bucurie prima şi prima dată se duce la crîşmă.

Costică: Şi nu eşti bucuros că ai în sfîrşit muşterii?

Crîşmarul: Aşa muşterii nu doresc nici la duşmanii mei de la primărie.

Costică: Da ce poate să-ţi facă?

Crîşmarul: Prima dată gîndeşte-te ce-o făcut ei. Ce-o făcut ei?

Costică: Ce-o făcut?

Crîşmarul: O furat, o violat, o tras ţeapă şi o votat la referend.

Costică: Ce-o votat?

Crîşmarul: Împotriva lu Băsescu. Îţi dai seama ce oameni?

Costică: Poate s-o mai cuminţit între timp.

Crîşmarul: S-o crezi tu! Nu-i acuma europene parlamentare?

Costică: Şi ce? Treaba lor. Europenii să-şi poarte singuri de grijă.

Crîşmarul: Nu poate aşa, de nebuni. Trebuie să-i votăm noi.

Costică: Îi votăm. Ce-i aşa complicat?

Crîşmarul: Tu-ţi dai seama că ăştia se bagă în faţă?

Costică: Care ăştia?

Crîşmarul: Ăştia de la codu penal. Că ştii cine-s ăştia?

Costică: Haban n-am.

Crîşmarul: Ăştia-s tot ăia de la codu portocaliu, pedeleu va să zică.

Costică: N-am priceput.

Crîşmarul: O schimbat codurile între ei, ca să nu bată la ochi.

Costică: Tot n-am priceput.

Crîşmarul: Cînd o cîştigat Ponta, ei o trecut de la portocaliu la penal, să-şi piardă urma la penetenciar. Acuma ai priceput?

Costică: Spune aşa! Şi acuma o demisionat-o pe Udrea şi se bagă iarăşi în faţă.

Crîşmarul: Vezi că ştii? Că toate-s legate una de alta.

Costică: Cum am fi eu cu tine şi cu Ionică. Acuma am priceput.

Scena 2

 

(Costică tresare speriat, auzind nişte bătăi puternice în uşă.)

Costică: Cine-i la uşă?

Ionică: Ionică. Haide, bă, deschide odată! De ce v-aţi zăvorît?

Costică: Intră repede, că ţi-oi spune.

Ionică: Stai că mai am de adus nişte pachete din uliţă.

Costică: Lasă pachetele şi intră, că nu de pachete ne arde.

Ionică: Da ce-i? Care-i treaba? V-o prins cu animale în plus?

Costică: Cine să ne prindă? Şi ce animale?

Ionică: Comisia de controale. Nu ştii că numără animalele de prin sat?

Costică: Să le numere sănătoşi. Ce treabă avem noi?

Ionică: Ai uitat de copitele de cai morţi? Dacă dă comisia peste ele?

Costică: N-are cum, că-s îngropate-n nămeţi şi la noi s-o luat codu roşu.

Ionică: Tocmai că s-o luat şi acuma iese la iveală toate neregulile.

Costică: Stai, bă, că nu-i chiar aşa. Nu ştii că s-o dat un cod nou?

Ionică: Care cod?

Costică: Codu penal.

Ionică: Asta n-am auzit. Iar viscoleşte? Că mi-am lăsat pachetele-n drum.

Costică: Ai şutit pachete de la ajutoare?

Ionică: N-am şutit de la ajutoare. Am şutit de la shopping.

Costică: Ce-ai căutat tu la shopping, cînd noi te-am trimis la şedinţă?

Ionică: La şedinţă am fost da n-o ţinut mult. Aşa că m-am dus oleacă la shopping.

Costică: Mai bine spune ce-o fost la şedinţă, că-s curios.

Ionică: Nu ştiu chiar precis. Încă nu-s lămurit cu ghiulelele.

Costică: Care ghiulele?

Ionică: Ponta o zis de ghiulele. Că avea pedeliştii nişte ghiulele şi-acuma o scăpat de ele.

Costică: Unde le-avea?

Ionică: Zice că le avea la picioare, da eu nu le-am văzut, să-mi sară ochii din cap.

Costică: Le-o fi dat lu Băsescu.

Ionică: Ce să facă Băsescu cu ele?

Costică: În caz că-l surprinde codu penal, să le aibă gata pregătite.

Ionică: Numa că-i vorba de două ghiulele.

Costică: Udrea nu era pe acolo?

Ionică: Ba era la şedinţă.

Costică: Vezi că eşti prost?

Ionică: Adica ce vrei să spui?

Costică: Nu s-o dus şi Udrea în partid la Băsescu?

Ionică: S-o dus, asta-i clar.

Costică: Şi nu-i la mintea cocoşului pentru cine-s ghiulelele?

Ionică: Aici m-ai atins cu mintea cocoşului. Ia uite la mine. Ce vezi?

Costică: Ce să văd?

Ionică: Ia să-mi dau căciula jos. Vezi aici un cucui?

Costică: Mai mult ca o umflătură. Te-o prins şutind de la shopping?

Ionică: Nu m-o prins, stai cuminte. Tu ştii care-i treaba cu umflătura?

Costică: N-am de unde să ştiu.

Ionică: Aicea în creier este cam ca o varză. Şi varza asta ştii ce face în creier?

Costică: Face creierii varză.

Ionică: Cam aşa. Şi asta-i numai la oameni, că la maimuţe nu este.

Costică: Şi ce legătură are asta cu Ponta?

Ionică: Are legătură cu Ponta, cu Udrea şi cu Băsescu. Ştii ce te-ntreabă umflătura asta din creier?

Costică: Nu ştiu, că eu n-am.

Ionică: Fiindcă ai creier de maimuţă în cap. Umflătura te-ntreabă: Ce-ar fi fost dacă?

Costică: Dacă ce?

Ionică: Vezi că ai creier de maimuţă în cap? Dacă nu pleca Udrea la Băsescu, ce-ar fi fost? Vezi că nu ştii?

Costică: Nu ştiu, bă. Spune-mi tu.

Ionică: N-ar fi avut Ponta cu cine se bate.

Costică: Acuma are cu cine se bate?

Ionică: Are, bă. Cu PDL. Vezi ce-nseamnă să ai creierii varză?

Costică: Că tot veni vorba: la shopping ce-ai mai căutat?

Ionică: Că este o regulă. Cînd mergi la shopping eşti de trei ori mai fericit.

Costică: Va să zică tu acuma eşti de trei ori mai fericit?

Ionică: De zece ori mai fericit. Că una-i să mergi la shopping şi alta să şuteşti de la shopping.

Epilog

(Crîşmarul apare în uşă,  foarte îngrijorat.)

Crîşmarul: Ştiţi voi ce-i cu oamenii de-afară care dă la o parte zăpada?

Ionică: O fi de la prefectură.

Crîşmarul: Ba eu nu cred. Eu cred că umblă după copitele noastre.

Ionică: Tot ce-i posibil. Eu zic să-i chemi înăuntru, să-i potoleşti.

Crîşmarul: Şi dacă-i de la codu penal?

Ionică: Nu-i nimica. Ce poate să-ţi facă?

Crîşmarul: Nu mergi tu să-i întrebi?

Ionică: Hai că merg. Aşteaptă oleacă.

Crîşmarul: Ce ţi-o zis? Dezgroapă copitele?

Ionică: Nu-ţi fă griji. Nu dezgroapă nimica, că-s de la codu penal.

Crîşmarul: Da ce fac?

Ionică: Îşi îngroapă ei nişte acte de corupţie.

 

Fiţi sociabili!