Cocoarde cu tricolor

Reporter: Pentru început vreau să vă urez reciproc şi cu bucurie în suflet la mulţi ani români, la mulţi ani România şi nu în ultimul rînd, la mulţi ani Bucovina, cu ocazia Centenarului nostru care ne-a unit în urmă cu o sută de ani şi care văd că vă umple şi dumneavoastră ochii de lacrimi de fericire şi vă pune un nod în gît de emoţie. Dacă nu sînt suficient de indiscret, v-aş ruga să-mi spuneţi pentru cititorii ziarului nostru în exclusivitate cum aţi marcat, pe plan local, naţional şi internaţional, acest eveniment unic în istoria noastră bucovineană de pretutindeni.

Politician: Încă mă simt înecat în lacrimi de firească emoţie patriotică locală şi încă mai am un nod în gîtlej de la o plăcintă nemestecată, dar am să încerc să-mi amintesc de la capăt şi pînă la sfîrşit cum am marcat pretutindeni şi peste tot acest moment important prevăzut de făuritorii unirii Bucovinei de la Iţcani cu cartierul Burdujeni unde am şi sfinţit ca atare o piaţă agroindustrială modernă de legume şi fructe şi carne şi brînză de către un sobor de preoţi în prezenţa mai multor personalităţi şi persoane printre care fiind viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, de la PNL, respectiv PMP, consilieri locali, șeful PNL al administrației județene, Gheorghe Flutur, deputatul PNL Ioan Balan, liderul PNL, Ludovic Orban, și fostul ministru și lider al PDL Vasile Blaga. Şi mai lasă-mă oleacă să-mi trag răsuflarea că iarăşi m-am umplut de emoţie patriotică locală şi mi s-a ridicat la loc nodul în gîtlej.

Reporter: Sigur că vă las. Răsuflaţi uşurat, fiindcă ce-a fost mai greu a trecut, inclusiv aceste evenimente dedicate sărbătoririi Centenarului pe care aş vrea să le recapitulăm cînd vă mai reveniţi în simţirile patriotice.

Politician: Ca s-o iau de la capăt cu recapitularea, va să zică a fost prima dată inaugurarea centenară a pieţei agroalimentare de la Burdujeni, pe urmă a fost reinaugurarea centenară a statuii lui Ştefan cel Mare de bronz de la Şipote împreună cu fanfara centenară municipală şi cu imnul naţional centenar, mai pe urmă am avut un concert coral centenar local cu cîntece patriotice centenare. Şi stai să-mi mai trag sufletu, că mai este. Pe urmă va să zică am înmînat o grămadă de plachete centenare la cetăţenii centenarului care veniseră să vadă spectacolul pirotehnic de artificii centenare şi tricolore pe cer şi acuma hai să facem o pauză, că vreau să mă aşez pentru un moment de reculegere.

Reporter: Aşezaţi-vă şi staţi liniştit, dar nu staţi pe gînduri, ca să nu vă tragă la noadă. Şi pe urmă aş vrea să revenim în sala centenară Ştefan cel Mare de la Palatul Administrativ unde-i cald şi bine şi să-mi povestiţi despre şedinţa solemnă centenară care a avut loc fiind dedicată acestui centenar bucovinean nemaipomenit dar şi celuilalt centenar nemaipomenit a unirii cu ţara centenară. Ce puteţi să-mi povestiţi despre această şedinţă solemnă?

Politician: Hai că m-am mai domolit de durerea la noadă. Ce pot să-ţi spun este că la această şedinţă solemnă s-au rostit o sumedenie de solemnităţi centenare care mai de care din care nu mai ţin minte aproape nimic însă mie cel mai mult mi-a plăcut cînd s-a terminat şedinţa solemnă, fiindcă am putut ieşi la aer curat unde am putut respira atmosfera de sărbătoare de-afară şi am putut depune jerble de flori la bustul domnului Flondor.

Reporter: Cum vi s-a părut chipul de bronz al acestui mare patriot Flondor privit prin aerul acestei atmosfere centenare de sărbătoare?

Politician: Drept să-ţi spun, la început nu l-am recunoscut, şi nici ce hram poartă el, dar pe urmă mi-a zis cineva din baia de mulţime că pe vremuri a inaugurat şi dînsul o piaţă agroalimentară la Cernăuţi care acuma nu mai există fiind cotropită şi distrusă de trupele sovietice şi deci am o părere de rău, că dacă ştiam treaba asta puneam mînă de la mînă şi impozit de la impozit şi inauguram şi acolo o piaţă centenară solemnă agroalimentară.

Reporter: Din programul evenimentelor dedicate centenarului unirii Bucovinei cu România mi se pare că cam lipseşte componenta cultural-artistică sau doar mi se pare mie care n-am fost atent la detalii?

Politician:  Sigur n-ai fost atent la aceste detalii centenare bucovinene, fiindcă după depunerile de jerble de flori la bustul domnului Flondor a urmat opereta Crai Nou unde nişte ziarişti şi nişte ziariste de la respectivul ziar cu acelaşi nume au interpretat pe o scenă individual şi în cor nişte cîntece patriotice triste şi mie-mi pare rău şi acuma că dădusem liber la fanfara municipală, fiindcă ei mai putea înviora puţin atmosfera. Dar faza asta să-mi fie învăţătură de minte pentru viitorul centenar.

Reporter: A fost cam geruţ afară în această atmosferă de sărbătoare centenară aniversară. Aţi găsit vreo metodă aparte de a vă încălzi mădularele?

Politician: Mădularele le aveam deja încălzite încă de la împărţeala de plachete şi diplome şi medalii de la Cetate. Başca de la spectacolul pirotehnic de artificii centenare, iar pe deasupra pe urmă a urmat ospăţul cu sarmale centenare fierbinţi cu ciolane aniversare care ne-a încălzit sufletele şi ne-a făcut să ne bucurăm şi de aprinderea luminilor din bradul de Crăciun sub care s-a încins un mare spectacol patriotic centenar şi aniversar de pomină cu formaţii din cele mai fierbinţi vetre folclorice din Bucovina.

Reporter: Bine că n-aţi crăpat de la atîta căldură aniversară culturală şi centenară. Eu, care credeam că aţi stat tot timpul în frig, flămînzi, pe uscat!

Politician: Ţi-ai făcut o părere greşită despre programul nostru aniversar centenar. Ştii ce a urmat după încălzeala asta?

Reporter: N-am de unde să ştiu, că de asta vă iau interviu.

Politician: A urmat un concert de muzică uşoară pentru tineret unde s-au interpretat cîntece moderne pentru acest tineret.

Reporter: Cine a interpretat aceste cîntece centenare?

Politician: Nu-i mai ţin minte pe toţi şi pe toate, însă mie mi-a mers la inimă nişte băieţi intitulaţi Zdrop şi Zdrup la care-mi pare rău că nu m-am gîndit să le înmînez şi lor nişte plachete şi diplome aniversare şi nişte cocoarde patriotice cu tricolor.

Fiţi sociabili!