Cît face „Hey Jude”?

Săptămîna trecută, pînă să apuce Donald Trump să impună fel de fel de restricții la evenimente urmărite de numeroși oameni, începînd de la meciurile din NBA și terminînd cu concertele rock, mai multe site-uri au apucat să anunțe organizarea unei licitații cu totul deosebite, pe 10 aprilie, o dată extrem de importantă în istoria rock-ului: este ziua în care în urmă cu exact 50 de ani, pe 10 aprilie 1970, s-a înregistrat oficial, printr-un document legal, desființarea grupului The Beatles.

Hai să fac și paranteza asta, obligatorie în context: acum, la 50 de ani de la desființare, grupul The Beatles s-a clasat, tot oficial, pe locul 10 în clasamentul muzicienilor cu cele mai mari încasări în anul tocmai încheiat! Dacă vi se pare că ar mai fi ceva de comentat, n-aveți decît să încercați.

Revin: la licitația despre care vorbim aici, și care va avea loc la Hard Rock Cafe din Times Square, New York, vor fi scoase spre vînzare/cumpărare aproximativ 300 de obiecte legate de existența grupului. Întrucît nu mă pricep, nu știu în ce constă chestia asta, ce proceduri ar trebui îndeplinite etc., dar anunțul oficial zice că licitația se desfășoară live acolo, dar și online! Deci, dacă sînteți interesați, cred că puteți afla ce formalități sînt necesare. Ei, mai rămîne amănuntul cu banii. De aceea, orientativ, vă comunic cîteva din prețurile estimate, primul fiind cel pentru un obiect considerat „exotic”: scena (desfăcută în bucăți reasamblabile) pe care Beatles au cîntat pentru prima oară, pe 14 mai 1960, la Latham Hall din Liverpool – preț estimat între 10.000 și 20.000 de dolari; o minge de baseball, marca Spalding, cu autografele celor patru Beatles, de la ultimul lor concert, de la Candlestick Park, San Francisco, din 29 august 1966 – preț estimat între 80.000 şi 100.000 de dolari; cel mai scump pare a fi manuscrisul cu versurile piesei „Hey Jude”, scrise de Paul McCartney și folosit în timpul înregistrării piesei, în iulie 1968 – între 160.000 și 180.000 de dolari. Pe cuvînt de onoare că prețurile mi se par rezonabile.

Fiţi sociabili!