Cine, unde, cum și cît

… poate să înjure cu deplină justificare? Și în ce măsură destinatarul înjurăturilor se poate simți lezat pînă la a amenința la rîndul său și a cere sancțiuni exemplare pentru autor?

Toate aceste teme de discuții, precum și încă multe altele, mi-au fost sugerate de întîmplările de la meciul care i-a adus față în față pe domnii Colțescu și Petrescu, un fluieraș pe care nu-l țin nervii și un antrenor pe care tot nervii, săracii, îl lasă cam înainte, în timpul și după fiecare meci. Nu-mi vine în minte (și de fapt cred că n-are nici o importanță) care a fost primul în acest conflict specific fotbalului mimat de la noi, în care dacă n-ar exista asemenea personaje și situații, nici n-am avea despre ce vorbi… Sigur e că pierzîndu-și pe la o bucată controlul, domnul fluieraș a început să dea sancțiuni după un regulament în interpretare proprie și evident abuzivă, eliminînd de-a valma un jucător de cîmp, un portar (căruia ca bonus i-a așezat mingea pe punctul cu var, ca să-i facă o bucurie de intrare în teren și înlocuitorului!) iar ca desert și pe antrenorul celor doi criminali, vinovați de: 1) aruncarea cam nervoasă către banca proprie a unei sticle de apă și 2) de mîngîierea pe obraz a unui adversar, chestie penalizabilă în situația dată, dacă chiar ai draci, cu maximum un cartonaș galben.

În context, chiar și un antrenor cu țiglele pe casă s-ar fi putut isteriza, darămite Dan Petrescu, ale cărui deraieri sînt parcă tot mai dese și mai apăsate… Petrescu a folosit înjurătura favorită a Mihaelei Buzărnescu, despre care pînă acum n-am auzit decît comentarii ușor amuza(n)te. Ceea ce însă i-a întărîtat într-un mare fel pe mai toți arbitrii români, sensibili și pudibonzi, că doar la școala de taici pe care au absolvit-o, despre morți și răniți se vorbește numai de bine, și care au pus de o petiție prin care cer otrăvirea, spînzurarea, arderea pe rug și împușcarea netrebnicului.

La întrebările din titlu, eu aș răspunde că în principiu e urît să înjuri, însă cînd dai peste un Colțescu, e păcat să ratezi ocazia, așa că oricine poate (și trebuie!) să înjure, oriunde, în orice fel și cît îl țin nervii și plămînii!

Fiţi sociabili!